Paavo Arhinmäki. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Paavo Arhinmäki: Eikö Alko voisi lisätä panimoiden oluita?

Vasemmistoryhmyrin mukaan valikoiman kasvattaminen voisi olla nopea ratkaisu.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kommentoi Twitterissä pienpanimoille suunnitellun etämyyntioikeuden kaatumista.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että pienpanimoiden etämyyntiä koskeva uudistus on kaatunut lopullisesti hallituksessa. Hallituspuolueiden viisikon kerrotaan käsitelleen asiaa torstaina ja päätyneensä arvioon, jonka mukaan etämyynnin salliminen olisi liian raskas toimenpide nykyisessä tilanteessa.

– Pienpanimoiden etämyynti näyttää olevan lakiteknisesti vaikeampi rasti kuin ajatteltiin, Paavo Arhinmäki sanoo.

– Voisiko hakea tässä vaiheessa nopeaa ratkaisua, Alko lisäisi merkittävästi pienpanimo-oluita valikoimassaan?

Paavo Arhinmäen mukaan kotiinkuljetusta voisi taas selvittää Ruotsin alkoholimonopoli Systembolagetin mallin mukaan. Uudistus astui Ruotsissa voimaan vuonna 2019, ja siinä edellytetään vahvaa tunnistautumista ja 20 vuoden ikää.

Pienpanimoiden etänmyyntioikeuksien piti edetä alunperin jo toukokuussa. Sen puolesta ovat puhuneet niin vihreät kuin keskustalaisetkin ministerit. Asian jumiutumista on hämmästelty yli puoluerajojen.

Aloitteen on allekirjoittanut 110 kansanedustajaa. Muutos olisi sallinut pienpanimoita kuljettamaan itse valmistamiaan, enintään 5,5 prosentin alkoholijuomia kuluttajan kotiovelle.

Asian kuoppaaminen on herättänyt ihmetystä ja harmistusta Twitterissä.

– Suomalaisia panimotuotteita voi siis jatkossakin tilata vaikka Virosta, ei kuitenkaan suoraan panimolta Suomesta. Mikä pettymys @vihreät ⁦@keskusta #pienpanimot, kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala harmittelee.

Etämyyntilupaus haihtui kuten muut vappusataslupaukset. Edes näin pientä lakimuutosta ei ⁦@MarinSanna⁩ hallitus saa päätettyä, kokoomuksen Sari Sarkomaa puolestaan toteaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt