Verkkouutiset

Koronalääkkeiden pelätään jakautuvan epätasaisesti maapallon väestön kesken. Kuvassa lääkeyhtiö Merckin valmistama koronalääke. LEHTIKUVA / AFP

Päätyvätkö koronalääkkeet vain rikkaiden maiden taskuun?

Vauraammat maat ovat jo varanneet suuren osan tulevista koronalääkkeistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain lääkeyritysten kehittämät antiviraaliset koronalääkkeet tulevat pian saataville. Niistä on povattu suurta apua pandemian hallinnassa, mutta huolenaiheena on rikkaiden maiden lääkkeiden hamstraus, jolloin osa maapallon väestöstä jäisi lääkkeistä paitsi, kirjoittaa Washington Post.

Aiemmin on jo kerrottu rokotteiden epätasaisesta jakautumisesta maailman väestölle. Samalla kun vauraissa maissa väestöä rokotetaan yleisesti jo kolmatta kierrosta, monissa kehittyvissä maissa vain hyvin pieni osa kansalaisista on saanut edes ensimmäisen rokotteen.

Koronalääkkeiden, kuten Pfizerin Paxlovidin ja Merckin molnupiravir-lääkkeen tehokas käyttö vaatii ohessa tehtävän koronavirustestin, jotka nekin ovat monin paikoin vaikeasti saatavilla.

Maailman terveysjärjestön WHO:n raportissa aiemmin tammikuussa varoitettiin koronalääkkeiden suurista saatavuusongelmista maissa, joiden tulotaso on matala. Lääkkeitä näihin maihin saadaan ehkä vasta vuoden loppupuoliskolla.

Vauraat maat ovat jo ostaneet ennakkoon ensimmäiset erät lääkkeistä. Esimerkiksi Yhdysvallat on korvamerkinnyt jo 20 miljoonaan lääkekuuriin tarvittavaa annosta itselleen ja muut maat ovat varanneet yhteensä kuuteen miljoonaan lääkekuuriin vaadittavaa annosta. Pfizer on arvioinut pystyvänsä valmistamaan 120 miljoonaan lääkekuuriin tarvittavaa annosta koko vuoden aikana ja Merck 30 miljoonaan lääkekuuriin.

Valoakin tunnelin päässä näkyy, sillä sekä Pfizer että Merck -lääkeyhtiöt ovat sopineet jakavansa lääkkeiden valmistuslisenssit, jotta lääkkeitä saataisi kattavasti koko maailman väestölle. Sopimus myös todennäköisesti alentaa lääkkeiden hintaa erityisesti matalamman tulotason maissa.

Intiassa jo 13 lääkeyhtiötä on päässyt aloittamaan molnupiravir-lääkkeen valmistuksen ja Bangladeshissä kaksi lääkeyhtiötä valmistaa omaa versiotaan Paxlovid-lääkkeestä. Etelä-Aasiassa on myös paikoitellen jo saatu lääkkeitä apteekkien hyllyille.

Tutkimukset osoittavat, että lääkkeet ovat tehokkaita vähentämään sairaalahoidon ja kuoleman riskiä. Lääkkeiden teho on sitä parempi, mitä nopeammin oireiden alkamisen jälkeen ne otetaan.

Tutkimusten mukaan Merckin lääke vähensi sairaalahoidon ja kuoleman riskiä 30 prosenttia, jos lääkettä otettiin viiden vuorokauden sisään oireiden alkamisesta. Pfizerin lääkkeen teho vastaavassa tilanteessa oli 88 prosenttia. Kyseiset lääkkeet ovat tablettimuotoisia, erona muihin koronataudin hoidossa oleviin lääkkeisiin, jotka annetaan suonensisäisesti.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)