X
SULJE MAINOS
Koronavirusepidemiaa pidetään väistämättömänä. LEHTIKUVA / AFP

Päättäjiä kehotetaan myöntämään: Jopa kaksi kolmesta saa viruksen

Talouslehti Economistin mukaan koronavirus kehittyy pandemiaksi.

Arvostetun talouslehti Economistin pääkirjoituksessa todetaan ykskantaan, että ”virus on tulossa” ja kehotetaan päättäjiä myöntämään tosiasiat.

– Kansanterveydessä rehellisyys on toivoa arvokkaampaa. Kuluneella viikolla on tullut selväksi, että joulukuussa Kiinaan iskenyt uusi virustauti COVID-19 leviää ympäri maailman. Monet hallitukset ovat viestittäneet pysäyttävänsä taudin. Tämän sijasta niiden tulisi alkaa valmistella kansaa taistoon, kirjoituksessa todetaan.

Economistin mukaan päättäjät joutuvat toimimaan ilman kaikkia faktoja, koska koronavirus tunnetaan vielä huonosti. Karkean arvion mukaan 25-70 prosentin ihmisistä kerrotaan sairastuvan niissä maissa, joihin tauti leviää. Eli pahimmillaan jopa kaksi kolmesta saisi tartunnan.

Kiinan kokemuksista voidaan Economistin mukaan päätellä, että havaituista tapauksista noin 80 prosenttia jää oireiltaan lieviksi. Noin 15 prosenttia tulee taas vaatimaan sairaalahoitoa ja 5 prosenttia tehohoitoa. Koronaviruksen on arvioitu olevan viidestä kymmeneen kertaa tappavampi kuin tavallinen kausi-influenssa. Yhdysvalloissa kausi-influenssaan menehtyy noin 0,1 prosenttia sairastuneista. Koronaviruksen uhriluvut voisivat kirjoituksen mukaan olla globaalisti miljoonissa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on jakanut kirjoituksen Twitterissä. Hänen mukaansa etukenoisuus siinä, mitä viruksen suhteen todennäköisesti tuleman pitää, ei ole ”hypettämistä ja alarmismia vaan loppujen lopuksi viisauttavaa nöyryyttä mittavan kansallisen, eurooppalaisen ja globaalin haasteen edessä”.

Amerikkalaisen Columbian yliopiston hiljattain julkaiseman tutkimuksen mukaan koronavirus leviää tehokkaasti diagnosoimatta jääneiden oireiltaan lievien tapausten vuoksi ja kehittyy pandemiaksi. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

– Noin kuusi seitsemästä tapauksesta jää havaitsematta, mutta tartuttaa silti. Tämä tekee epidemiasta erittäin vaikean hallita. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että noin puolet maailman väestöstä sairastuu influenssapandemiassa kahden vuoden aikana. Jos COVID-19 seuraa tätä, on kyse 3,5 miljardista tartunnasta, 500 miljoonasta vahvistetusta tapauksesta ja 11,5 miljoonasta kuolemasta, ympäristöterveyden professori Jeffrey Shaman kommentoi.

LUE MYÖS:

Koronaennuste: Joka toinen sairastuu kahden vuoden pandemiassa

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt