Päätoimittajat: Emme salli journalistien vaientamista painostamalla

Yli kaksikymmentä päätoimittajaa on allekirjoittanut kannanoton, jossa he vastustavat valemedian toimintatapoja.

Päätoimittajien mukaan suomalainen keskustelutapa on muuttunut nopeasti.

– Eritoten sosiaalisessa mediassa solvaaminen, halventaminen, mustamaalaaminen ja suoranainen valehtelu ovat arkipäiväistyneet. Mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään. Hyvän maun ja soveliaisuuden rajat on jo aikaa sitten ylitetty, kannanotossa todetaan.

Päätoimittajat toteavat, että moniarvoinen viestintä ja sananvapaus sallivat erilaiset mielipiteet. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kuka tahansa voi levittää mitä tahansa kenenkään siihen puuttumatta.

– Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita. Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme.

Päätoimittajat lupaavat tukea yksittäisiä journalisteja, jotka työnsä vuoksi joutuvat parjauskampanjoiden kohteeksi.

– Emme salli, että journalisteja vaiennetaan painostamalla, he sanovat.

Päätoimittajat sanovat aikovansa vastaisuudessakin olla demokratian ja sananvapauden tukipilareita, osa toimivaa suomalaista yhteiskuntaa.

– Eettisesti kestäviin periaatteisiin sitoutuneen ammattimedian tehtävä on vaikeinakin aikoina kirkas.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet muun muassa Suomen tietotoimiston, MTV:n, Helsingin Sanomien, Yleisradion, Aamulehden ja Turun Sanomien päätoimittajat.

Kommentit