X
SULJE MAINOS
Pääministeri Sanna Marin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pääministerin EU-lausuntoja ihmetellään – ”ei kovinkaan uskottavaa”

Europarlamentaarikon mukaan Suomi ei noudata EU:n suosituksia itsekään.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) arvostelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) Helsingin Sanomissa esittämiä näkemyksiä EU:n yhteisestä koronapolitiikasta.

– HS-haastattelu: ”Pääministeri vaatii unionille yhteistä korona­linjaa, vaikka Suomi ei noudata suosituksia itsekään.” Siinäpä se on kiteytettynä, Henna Virkkunen siteeraa Helsingin Sanomien uutista.

– Ei kovinkaan uskottavaa.

Sanna Marinin mukaan EU-johtajien tulisi säätää yhdessä tiukempia toimia koronaviruksen torjumiseksi. Hänen kerrotaan muun muassa esittäneen EU:n yhteisiä karanteenirajoituksia ja matkustuskäytäntöjä. Ratkaisujen löytymistä on pidetty hankalana jäsenmaiden erojen ja omien terveydenhuoltojärjestelmien vuoksi.

– Matkustamisen terveysturvallisuudesta on luontevaa päättää eurooppalaisella tasolla, koska matkustaminen tapahtuu rajojen yli. Siihen tarvitaan ylikansallinen terveysturvallinen ratkaisu, jonka keskiössä on viruksen leviämisen estäminen aktiivisella testaamisella, Sanna Marin sanoo HS:n haastattelussa.

Suomi on matkustusrajoituksissa poikennut tähän asti komission antamista suosituksista. Hallitus päätti torstaina jatkaa rajavalvontaa Schengen-maista tulevien kohdalla, vaikka se on vastoin EU:n omia sopimuksia.

Henna Virkkunen pitää yhteisestä linjasta puhumista epäuskottavana, sillä hänen mukaansa Suomi on ollut tähän asti EU:n yhteisissä koronatoimissa ”enemmänkin viimeisten joukossa”. Esimerkiksi hän nostaa muun muassa yhteiset suojavaruste- ja rokotehankinnat ja matkustusrajoitukset.

– [Ne] eivät Suomessa ole yhteisen EU-suosituksen mukaiset. Eikä sitä näytä olevan tulevakaan hallituksen esitys. Vaikka jäsenmaiden ministerit juuri lokakuussa näistä linjoista sopivat, Henna Virkkunen toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt