Pääministeri Sipilä lupasi Syyrian kriisiin 25 miljoonaa euroa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti Suomen lupaavan Syyrian ja sen lähialueiden hädänalaiseen tilanteeseen tänä vuonna 25 miljoonaa euroa.

Juha Sipilä on osallistunut torstaina Lontoossa neljänteen kansainväliseen Syyrian apulupauskonferenssiin yhdessä noin 40 muun valtion- tai hallituksen päämiehen kanssa. Hän osallistui myös Suomen koolle kutsumaan pohjoismaisten pääministerien epäviralliseen tapaamiseen.

Sipilän lupaamat varat kanavoidaan ulkoministeriön budjetista. Kokoukseen osallistuneet maat lupasivat tukea yhteensä yli kuusi miljardia dollaria vuodelle 2016 ja noin viisi miljardia dollaria vuosille 2017–2020. YK:n pääsihteerin mukaan kyseessä on suurin koskaan yksittäisessä kokouksessa luvattu summa.

– Suomi haluaa olla mukana auttamassa Syyrian ja sen naapurimaiden ihmisiä ja yhteiskuntia. Suomi kohdistaa apunsa niin, että sillä on mahdollisimman suuri vaikutus. Keskitämme apumme koulutukseen, naisten tukemiseen, innovaatioihin sekä informaatioteknologiaan, Sipilä sanoo.

Hänen mukaansa Suomi painottaa tuessaan lasten koulunkäynnin mahdollistamista sekä naisten oikeuksien ja työmahdollisuuksien kehittämistä. Innovaatioihin ja ICT-sektoriin satsaamalla tähdätään esimerkiksi nuorten työllisyystilanteen parantamiseen.

Pääministeri kävi päivän aikana kahdenväliset neuvottelut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pääkomissaari Filippo Grandin, Unicefin pääsihteeri Anthony Laken, Jordanian kuningas Abdullah II:n, Irakin ulkoministeri Ibrahim Al-Jaafarin sekä EU:n puheenjohtajamaana toimivan Hollannin pääministeri Mark Rutten kanssa.

Sipilä keskusteli lyhyesti myös Britannian pääministeri David Cameronin kanssa maan tulevasta EU-kansanäänestyksestä.

Pohjoismaiden pääministereillä oli konferenssin yhteydessä epävirallinen tapaaminen, jonka pääaiheena oli muuttoliike.

– Kävimme erittäin hyvän keskustelun ajankohtaisesta muuttoliiketilanteesta. Pohjoismaat ovat perhe ja yhteistyömme on vahvaa. Säännöllinen ajatusten ja tietojen vaihtaminen takaa sen, että voimme yhdessä etsiä ratkaisuja yhteisiin haasteisiimme, Sipilä sanoo.

– Puhuimme tänään paljon etenkin onnistuneesta kotouttamisesta sekä raja-asioista. On tärkeää varmistaa, että ajankohtaiset haasteemme eivät hidasta muuta pohjoismaista yhteistyötämme, jota koko ajan teemme muun muassa maiden välistä kauppaa haittaavien rajaesteiden poistamisessa, Sipilä kertoo valtioneuvoston tiedotteessa.

Kommentit