Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluun Säätytaloon Helsingissä keskiviikkona. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Pääministeri: Rajoituksia puretaan käänteisessä järjestyksessä

Mitään päivämääriä rajoitusten purkamisesta Sanna Marinilla ei ole tarjota.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi keskiviikkona Säätytalon portailla, että hallitus seuraa erityisesti ilmaantumislukua ja tartuntalukua sekä rokottamisen etenemistä, kun koronarajoituksia puretaan.

– Näitä puretaan käänteisessä järjestyksessä siihen nähden, miten ne on asetettu. Poikkeusolot, valmiuslaki ja ravintolarajoitukset, Marin sanoi.

Hänen mukaansa toinen askel on, miten kuntien ja aluehallinnon asettamat rajoitukset puretaan. Marin totesi, että kesä- ja heinäkuussa voitaisiin mahdollisesti järjestää jo isompiakin tapahtumia.

– Täydellisesti emme pysty ennustamaan, mutta tässä ovat askelmerkit, hän sanoi.

Marin sanoi olevansa ”varovaisen optimistinen” rajoitusten purkamisen suhteen. Hän pitää mahdollisena, että jo kesäkuussa elämä voisi olla nykyistä normaalimpaa.

Marin arvioi, että heinäkuun puoliväliin mennessä puolet työikäisestä väestöstä olisi rokotettu.

– En voi luvata, mihin päivään mennessä halukkaat olisi rokotettu, hän lisäsi vedoten muun muassa rokotteiden saatavuuteen ja mahdollisiin toimitusvaikeuksiin.

Exit-strategian valmistelusta huolimatta valmistaudutaan myös siihen, että rajoituksia joudutaan kiristämään, jos tautitilanne pahenee.

– Saatamme tarvita tiukempia rajoituksia, mutta niihin liittyy perusoikeuksien kannalta haasteita, Marin sanoi viitaten perustuslakivaliokunnassa kaatuneeseen esitykseen liikkumisrajoituksista.

Hän totesi, että liikkumisrajoitukset ovat haasteellinen kysymys perusoikeuksien näkökulmasta.

– Miten (niitä) valvotaan, miten rikkomisesta rangaistaan, hän sanoi.

Mitään päivämääriä rajoitusten purkamisesta pääministerillä ei ollut tarjota, vaan ne riippuvat tautitilanteesta.

Hallitus aikoo esitellä rajoitusten purkamista oppositiolle huomenna.

Hallituksen luonnoksen mukaan poikkeusolot purettaisiin mukaan jo tässä kuussa ja mahdollisesti myös ravintolat aukeaisivat. Toukokuussa koulut palaisivat lähiopetukseen, ja julkisia ja yksityisiä tiloja avattaisiin vähitellen. Kesäkuussa myös kokoontumisrajoitus lievenisi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt