Verkkouutiset

Pääministeri: Muuttoliikkeen hallintaan löydettävä kokonaisvaltainen ratkaisu

Kuudentoista EU-maan päämiehet etsivät sunnuntaina epävirallisessa työtapaamisessa keinoja muuttoliikkeen hallintaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustelu käytiin sekä ulkoisista toimista, ulkorajavalvonnasta että unionin sisäisistä toimista. Brysselissä käydyssä keskustelussa korostettiin, miten ratkaisun pitää käsittää kaikki nämä ulottuvuudet ja sitä, että kaikki jäsenmaat ovat yhteisesti vastuussa ratkaisun löytämisestä muuttoliikekysymykseen.

– Meidän on pyrittävä löytämään muuttoliikkeen hallintaan kokonaisvaltainen ratkaisu. Lähtökohtana on helpottaa hädänalaisten elämää ja vähentää näin ihmisten tarvetta lähteä kodeistaan, sanoi kokoukseen osallistunut pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Ulkoisissa kysymyksissä esille tulivat myös erilaiset järjestelyt lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa, mukaan lukien ns. alueelliset maihinnousukeskukset, joiden osalta todettiin tarve jatkoselvittelyihin.

– Suomi on jo vuosia ottanut pakolaisia suoraan YK:n pakolaisleireiltä. Näin pystytään auttamaan kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia. Ja vielä niin, että salakuljettajat ja rikolliset eivät hyödy. Tämän käytännön toivon yleistyvän, Sipilä totesi.

Italian kokoukselle esittelemä suunnitelma edellyttäisi, että kaikki EU-maat asettavat kiintiön taloudellisista syistä siirtolaisiksi lähteneille tulijoille. Ne, jotka eivät hyväksy pakolaisia, saisivat vähemmän EU-tukia. Niin ikään mukaan turvapaikanhakijoiden käsittelykeskuksia pitäisi perustaa muihinkin maihin kuin vain Italiaan ja Espanjaan.

Muuttoliikkeen suitsimisessa kovan linjan ottaneen Italian pääministeri Giuseppe Conte oli yleisradioyhtiö RAI:n mukaan tyytyväinen kokoukseen ja hänen mukaansa siinä saavutettiin edistystä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel mukaan vastuun muuttoliikkeestä täytyy olla kaikilla EU-mailla.

– Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että maita, joihin maahantulijoita saapuu ei voida jättää yksin ja toisaalta siirtolaiset ja pakolaiset eivät voi valita sitä maata, josta he anovat turvapaikkaa, hän sanoi.

Myös Italian arvostelijoihin liittynyt Espanjan sosialistipääministeri Pedro Sanchez piti kokouksen antia positiivisena.

– Löysimme yhteisiä näkemyksiä ja otimme hyvän askeleen eteenpäin. Olemme yhtä mieltä siitä, että asiaan (muuttoliikkeen hallintaan) on löydettävä yhteiseurooppalainen näkemys, hän kommentoi.

Kokouksesta olivat kuitenkin poissa maahanmuuttoon kriittisimmin suhtautuvat EU-maat eli Puola, Unkari, Tshekki ja Slovakia. Kokous ei myöskään tehnyt mitään sitovia päätöksiä eikä antanut yhteistä julkilausumaa.

Epävirallisen työtapaamisen tarkoituksena oli luoda edellytyksiä ensi viikon Eurooppa-neuvoston työlle. EU-maiden päämiehet käsittelevät muuttoliikettä Eurooppa-neuvostossa ensi torstaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)