Nicola Sturgeon. LEHTIKUVA / AFP Russell Cheyne

Pääministeri lupaa: Skotlanti äänestää itsenäisyydestä

Jos kansallispuolue voittaa, kansanäänestys pidetään, lupaa Nicola Sturgeon.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon lupaa järjestää kansanäänestyksen maan itsenäisyydestä, mikäli hänen luotsaamansa Skotlannin kansallispuolue SNP voittaa Skotlannin toukokuiset parlamenttivaalit. Asiasta uutisoi The Guardian.

SNP on Skotlannin itsenäisyyden vankka puolestapuhuja. Maassa järjestettiin kansanäänestys asiasta jo syyskuussa 2014, jolloin äänestäjistä yli 55 prosenttia halusi Skotlannin pysyvän osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Britannian pääministeri Boris Johnson on ilmoittanut, että uutta kansanäänestystä ei tulla järjestämään.

Sturgeon lupaa kuitenkin pitää neuvoa antavan kansanäänestyksen riippumatta siitä, suostuuko Lontoo sen järjestämisen vai ei. Kansanäänestys järjestettäisiin koronapandemian hiivuttua.

Sturgeon muistuttaa, että tuoreimpien gallupien mukaan enemmistö skotlantilaisesta kannatta itsenäistymistä.

– Haluan järjestää laillisen kansanäänestyksen, ja haen tälle mandaattia skotlantilaisilta toukokuussa, ja jos he sen minulle sallivat, sen aion myös tehdä: pitää laillisen kansanäänestyksen jossa ihmisillä on mahdollisuus valita, Sturgeon sanoi sunnuntaina BBC:n haastattelussa.

– Se on demokratiaa. Kyse ei ole siitä, mitä minä tai Boris Johnson haluamme, Sturgeon sanoi.

On kiistanalaista, voiko Skotlannin parlamentti päättää kansanäänestyksen järjestämisestä ilman Britannian hallituksen suostumusta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt