Pääministeri Juha Sipilä SAK:n kokouksessa – Suomen palkkamallista ratkaisu?

Pääministeri Juha Sipilän mukaan veronkevennyksiin saattaa löytyä varaa, mikäli Suomen palkkamallista saadaan ratkaisu.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vieraili maanantaiaamuna SAK:n hallituksen kokouksessa.

– Ei tässä mistään neuvottelusta ole kyse. Kerrataan vielä kerran päätöksen taustat, ja selvitän jos on epäselvyyttä. Sitten he jäävät päättämään, Sipilä sanoi toimittajille saapuessaan Hakaniemenrantaan SAK:n hallituksen kokoukseen.

Sipilä kertoi, että koko viikonloppu on käyty keskusteluja yhteiskuntasopimuksesta.

– Erityisesti Suomen mallia, mikä hallituksen päätöksessä oli, siihen on viikonloppuna haettu ratkaisuja.

Suomen mallilla tarkoitetaan palkanmuodostusmallia, jossa vientialat määrittävät palkkakaton. Malli jäi työmarkkinajärjestöjen viikko sitten saavuttamasta neuvottelutuloksesta pois Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ja palkansaajapuolen näkemyserojen vuoksi.

Sipilän mukaan yhteiskuntasopimus koostuu 5 + 5 prosentista, josta kilpailukykyhyppy muodostaa viisi prosenttia ja palkkamaltti toiset viisi prosenttia.

– Jos Suomen malliin saadaan hyvä ratkaisu, me olemme aika lähellä sitä tilannetta, että se riittäisi kompensoimaan työnantajamaksujen siirtymisen työntekijöille. Eli se riippuu nyt siitä, mitä päätöksiä saadaan aikaan Suomen mallista.

Kuluvan vuoden palkkaratkaisusta on jo päätös, ja yhteiskuntasopimukseen sisältyy nollapalkkaratkaisu ensi vuodelle. Jos Suomen mallista syntyy päätös, hallitus pystyy arvioimaan taloudellista raamia myös vuosille 2018 ja 2019.

– Palkkamaltin viisi prosenttia tulisi aikalailla täyteen, jos Suomen mallista tulee hyvä, Sipilä sanoi.

Yhteiskuntasopimuksen katettava veronkevennysvara

Sipilä kertoi Palvelualojen ammattiliiton (PAM) puheenjohtajan Ann Selinin olleen joukkoineen vieraana Kesärannassa viikonloppuna. Heidän kanssa keskusteltiin pari tuntia.

– Käytiin hyvin perusteellisesti, juurta jaksain läpi, miksi tätä tehdään. Uskon, että hallituksen näkökulma kirkastui heille, Sipilä sanoi.

PAM jättäytyi yllättäen yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle perjantaina, mutta Selinin mukaan asia voitaisiin käsitellä uudelleen PAMin hallituksessa, mikäli hallitus lupaa keventää ansiotuloverotusta.

Vierailtuaan SAK:n kokouksessa Sipilä sanoi, että viikonlopun aikana on tullut hyvin selväksi, mihin hallitus kykenee veronkevennysten osalta.

– Uskon, että tässäkin huoneessa on ymmärrystä sille, että veronkevennyksiä ei tehdä säästämällä jostakin muualta, vaan tämän paketin pitää aidosti kantaa myös veronkevennysvara, Sipilä sanoi SAK:n tiloissa.

Myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi ennen SAK:n kokouksen alkua keskustelleensa useita kertoja pääministeri Sipilän kanssa viikonlopun aikana.

SAK:n hallituksen odotetaan päättävän ennen puoltapäivää siitä, hyväksyykö vai hylkääkö se yhteiskuntasopimuksen. Sipilä toivoi SAK:n hallituksen ottavan kantaa myös Suomen malliin.

Kommentit