Pääministeri: Hallituksen kilpailukykypaketti korvattaneen, lisätietoa tarvitaan

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan näyttää siltä, että työmarkkinajärjestöjen esitys kilpailukykysopimuksesta riittää korvaamaan hallituksen paketin.

– Kymmenen ja puolen kuukauden sitkeys palkittiin, pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kommentoi työmarkkinajärjestöjen esitystä kilpailukykysopimuksesta Kesärannassa Helsingissä maanantaina.

Sipilä luonnehti sopimusesitystä ”odotusten mukaiseksi, jossa ei ole suuria yllätyksiä”.

Hänen mukaansa se antaa edellytykset luopua hallituksen kilpailukykypaketista, mutta huomautti, ettei sitä ole vielä hyväksytty.

– Meillä (hallituksella) on vielä aika nippu tarkentavia kysymyksiä työmarkkinajärjestöille esityksestä, pääministeri sanoi. Yksi näistä koskee paikallista sopimista, joka on Sipilän mukaan ”hieman väljästi kirjattu”.

Epäselvää on, miten palkoista ja työajoista käytännössä sovittaisiin.

Samoilla linjoilla oli kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, joka niin ikään kertoi olevansa ”lähtökohtaisesti tyytyväinen” työmarkkinajärjestöjen esitykseen.

Sipilän ensiarvion mukaan esitys ei täytä hallituksen tavoittelemaa viiden prosentin kilpailukykyloikkaa, mutta valtiovarainministeriö tekee tarkentavia laskelmia ensi yön aikana. Hallitus ja järjestöt käyvät esitystä läpi huomenna tiistaina.

Hallitus tarkastelee saavutettua neuvottelutulosta hallitusohjelmassa asetettujen tavoitteiden näkökulmasta sekä arvioi mahdolliset lisäsäästötarpeet ja tuloveronkevennykset huomioiden julkisen talouden tilanne.

Hallitus käy erikseen keskustelut myös Suomen Yrittäjien kanssa paikallisesta sopimisesta.

Kommentit