X
SULJE MAINOS
Tammi-heinäkuussa suurten yritysten liikevaihto väheni 7,1 prosenttia vuodentakaisesta. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Pääministeri ei suostu tapaamaan yritysten edustajia”

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi toivoo tapaamista Sanna Marinin kanssa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) ei suostu kuulemaan suomalaisten yritysten edustajia. Pääministerin esikunta kiisti myöhemmin väitteet.

– Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suurinta suomalaista yritystä. ja noin 1000 000 työpaikkaa, joilla hyvinvointimme rahoitetaan Tällä viikolla jo 2 000 vähemmän, Romakkaniemi sanoo Twitterissä.

Pääministeri ei ole suostunut tapaamaan ja kuulemaan meitä yritysten edustajia. Sopisiko Sanna Marin jo tapaaminen?, hän jatkaa.

Tällä viikolla saatiin kuulla uutiset niin Finnairin 1 000 työntekijän irtisanomisista kuin UPM:n Kaipolan tehtaan sulkemisestakin. Sen on kerrottu vaikuttavan 840 työpaikkaan. UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoi torstaina avoimessa kirjeessään, ettei ratkaisussa ole kyse markkinoista vaan siitä, että ”ulkoisten kustannusten osuus ja verorasitus on Suomessa käynyt ylivoimaiseksi”.

Keskuskauppakamarin Juho Romakkaniemi toteaa, että pääministeri Marin ei myöskään halua tavata muitakaan elinkeinoelämän järjestöjä tai edes suoraan yrityksiä ”kuullakseen huolemme”.

– Yhteenkään sähköpostiinkaan en ole saanut vastausta, Romakkaniemi sanoo.

Hän toteaa pääministerin tiettävästi lukevan kuitenkin Twitteriä ja lähettää terveisenä linkin tästä löytyvään keskuskauppakamarin ratkaisuesitykseen koronakriisin jälkeiseen kasvun, työllisyyden ja osaamisen parantamiseen.

Juho Romakkaniemen kritiikki ei koske koko hallitusta. Hän kuvailee keskusteluyhteyttä erinomaiseksi muun muassa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) kanssa.

Tällä viikolla on Romakkaniemen mukaan tavattu keskustan ministereiden kanssa.

– Viestiämme kuullaan, mutta se ei juuri vaikuta tai muuta kurssia, hän kuitenkin sanoo.

Pääministeri Sanna Marinin erityisavustaja Henrik Haapajärvi vastasi myöhmmin torstaina Juho Romakkaniemelle Twitterissä.

– Olet sihteerisi kautta pyytänyt kerran tapaamista pämin kanssa. Kehysriihen kiireiden vuoksi tapaaminen ei onnistunut, pyysimme teitä palaamaan asiaan. Teiltä ei ole palattu. Olemme myös vastanneet osaan lobbaus-spostejasi, mitä ei yleensä edes tehdä, Haapajärvi sanoi.

Juho Romakkaniemi kiitti vastauksesta ja toisti kutsunsa pääministerille osallistua virtuaalisesti syksyllä Keskuskauppakamarin hallituksen tai valtuuskunnan kokoukseen.

Pääministeri Marin taas vastasi tavanneensa Romakkaniemen viimeksi pääministerin johtamassa talousneuvoston kokouksessa.

– Toki olemme kahdesti ollut muodollisesti Talousneuvoston kokouksessa, jossa olen käyttänyt annetusta aiheesta valmistellun puheenvuoron. Mutta yritykset toivoisivat pääministeriltä vuoropuhelua tässä vaikeassa tilanteessa, Romakkaniemi totesi takaisin.

Edit 27.8.2020 11.30: Lisätty pääministerin ja erityisavustajan vastaukset.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt