Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Pääministeri ei sanallakaan pohtinut, mitä valtio voisi tehdä”

Juho Romakkaniemen mukaan on tärkeää huolehtia yritysten kilpailukyvystä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi huomauttaa, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) yritysten yhteiskuntavastuuta koskevassa Twitter-kirjoituksessa ei pohdittu sanallakaan sitä, mitä valtio voisi tehdä ja mikä on sen vastuu kilpailukyvystä.

– Kaipolan ja Naantalin sulkemiset ovat surullisia, mutta suurempi kysymys on minne UPM ja Neste investoivat seuraavaksi kaikkein moderneimpien tuotteidensa tuotannon, Romakkaniemi tviittaa.

Marin totesi Talouselämän haastattelussa muun muassa pitävänsä UPM:n Kaipolan tehtaan sulkemista koskeneita lausuntojaan aiheellisina. Hän vaatii yrityksiä ottamaan lisää vastuuta.

Marin avasi Twitterissä ajatteluaan yritysten yhteiskuntavastuusta. Hän totesi, että yritysten on oltava kannattavia, jotta ne voivat ylipäänsä olla olemassa.

Kysymys yhteiskuntavastuusta liityy pääministerin mukaan siihen, ”kuinka kannattavia yritysten on kulloinkin oltava ja millä yhteiskunnallisella hinnalla”.

– Voidaanko vahvaa tulosta tekevältä isolta yritykseltä odottaa keskellä syvää kriisiä, ettei se sulje kannattavaa tuotantoa juuri nyt vaan kantaa vastuuta pahimman tilanteen yli, jotta irtisanottavilla olisi parempi mahdollisuus selvitä iskusta ja työllistyä?, pääministeri kysyy.

Hän totesi toivovansa pääministerinä, että suuret yritykset, joilla on vahvat taloudelliset edellytykset kantaisivat yhteiskuntavastuuta kriisin keskellä.

– Yhtälailla valtio on tukenut yrityksiä mittavasti, jotta selviäisimme kriisistä yhdessä, Marin sanoo.

Koska yritysten vastuullisuuteen ei aina voi luottaa, tarvitaan hänen mukaansa vahvaa hyvinvointivaltiota ihmisten ja ympäristön suojelijaksi.

– Kyse ei ole vastakkainasettelusta yksityisen ja julkisen välillä vaan tasapainosta näiden kesken. Tarvitsemme molempia pärjätäksemme.

– Miksi kysyn yritysten yhteiskuntavastuun perään? Koska tilanne on vakava, emmekä selviä kriisistä vain valtion voimin. Tarvitsemme kaikilta vastuullisuutta. Inhimillisyyttä ja yhteishenkeä ihan jokaiselta.

Sanna Marinin kommentit yritysten yhteiskuntavastuusta ovat herättäneet runsaasti keskustelua. Arvostelijoiden mukaan lisää yhteiskuntavastuuta penännyt pääministeri asetteli valtiota ja yrityksiä vastakkain.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt