X
SULJE MAINOS
Turun yliopistollisen keskussairaalan tiloja. LEHTIKUVA/RONI LEHTI

Pääluottamusmies TS:lle: Valmiuslaki ajaisi henkilökunnan loppuun

Hallitus valmistelee poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa.

Tehyn Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koordinoiva pääluottamusmies Jussi Rantanen toteaa Turun Sanomille, että valmiuslain käyttöönotto ”ajaisi henkilökunnan lopullisesti loppuun”.

Hänen mukaansa hoitoalan kannalta ratkaisevaa on se, mitkä pykälät otetaan käyttöön.

Valmiuslain pykälät 93–103 koskettavat terveydenhuollon henkilökuntaa. Ne oikeuttavat esimerkiksi määräämään ylitöitä, poikkeamaan lomista ja rajoittamaan irtisanomisoikeutta. Nyt hallitus valmistautuu Helsingin Sanomien tietojen mukaan ottamaan tarvittaessa käyttöön valmiuslain pykälät 86 ja 88, jotka liittyvät palveluiden järjestämiseen ja oikeuteen poiketa kiireettömän hoidon määräajoista.

Rantanen on tyytyväinen tähän.

– Siinä ollaan perustuslain ytimessä jo, että ei saa itseään irtisanoa töistä. Mielestäni se on kohtuuton vaatimus yhdelle alalle.

Henkilökunta on Rantasen mukaan kaksi vuotta pyörinyt ahdingossa. Väkeä lähtee Turun yliopistollisesta keskussairaala Tyksistäkin.

– Pakoa näkee, ihmiset miettivät oman jaksamistaan ja taloutta. Alanvaihtajia on, monet hakevat nyt opiskelemaan ja pyrkivät kevyempiin hommiin, Rantanen kertoo.

– Jos meillä on uusi tehtävä auki, hakijoita ei ole niin kuin ennen ja joihinkin ei ole ollenkaan. Jos on laboratoriohoitajan paikka auki ja siihen ei ole yhtään hakijaa, niin kyllä se jotain kertoo.

Tähän on Rantasen mielestä yksinkertainen lääke: taloudellinen panostus.

– Jos kuormitus on niin suurta, että pitää tehdä lisätöitä, niin siitä pitää maksaa korvaus. Se on yksinkertainen yhtälö, Rantanen sanoo TS:lle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt