Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan valtuustot yhteiskokouksessa Vantaalla. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Pääkaupunkiseutu lyttää sote-uudistuksen

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten valtuustot kaataisivat sote-uudistuksen.

Kaupunkien valtuustot keskustelivat uudistuksesta yhdessä Vantaalla, jonka jälkeen ne vetäytyivät päättämään omasta kannastaan eduskunnan käsittelyssä olevaan sote-uudistukseen.

Kaikki kaupungit vahvistivat lausunnon, joka vaatii uudistuksen perumista. Helsingissä äänestys päättyi äänin 79–3, Espoossa äänin 49–24, Vantaalla äänin 48-16. Kauniaisten valtuusto oli yksimielinen.

Kaupunkien hyväksymän lausunnon mukaan sote- ja maakuntauudistus ei saavuta tavoitteitaan eli kustannuksia ei saada kuriin, eivätkä kansalaisten terveyserot kapene. Sen sijaan eriarvoisuus kasvaa, investointikyky heikkenee ja palveluketjut pirstaloituvat. Uudistus ei kaupunkien mielestä turvaa pääkaupunkiseudun elinvoimaa.

Kaupunkien yhteisesti hyväksymässä lausunnossa huomautetaan myös, että uudistuksen jälkeen kaupungit menettävät suuren osan verotuloistaan ja samanaikaisesti valtionosuuksien merkitys kuntien tulopohjassa korostuu.

– Uudistus lisää kaupunkien rahoituksellista epävarmuutta sekä heikentää kasvavien kaupunkien investointikykyä. Vaikka tulot putoavat kolmannekseen, investointitarve pääkaupunkiseudun kaupungeissa ei juuri vähene.

– Pelkästään Uudellemaalle on tulossa 300 miljoonan euron rahoitusvaje heti uudistuksen alussa, Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman (sd.) sanoi kokouksessa. Hänen mukaansa kaikki sote-uudistuksen riskit käymässä toteen.

Lindtmanin mukaan vaikuttaa ilmeiseltä, että kaupunkien esittämiin ongelmakohtiin ei ole vastattu asia-argumentein sen takia, että vastauksia ei ole ollut. Ja lopuksi onkin jäänyt vain yksi nyt toistettava peruste: tämä uudistus on vietävä maaliin, koska sitä on valmisteltu jo niin monta vuotta.

– Tähän tilanteeseen löytyy viisaus tuhansien vuosien takaa Cicerolta: ”Kuka tahansa voi tehdä virheitä, mutta vain hölmö pitää kiinni erehdyksestään”, hän sanoi.

Kaupunkien yhteinen lausunto toteaa, että maakunta- ja sote-uudistuksen tavoitteet terveys- ja hyvinvointierojen kaventumisesta, palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta ja kustannusten kasvun hillitsemisestä eivät toteudu nykyisessä uudistusmallissa.

– Ehdotettu maakuntahallinto on pääkaupunkiseudun kaupunkien näkökulmasta haitallinen edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi, lausunto niittaa.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien keskustan valtuustoryhmät totesivat kansanedustaja Pekka Puskan (kesk.) pitämässä ryhmäpuheessa, että Uudellamaalla tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta aivan samoista perussyistä kuin muuallakin Suomessa.

– Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat antaneet jo sote- ja maakuntauudistuksesta lukuisia lausuntoja ja kaupunkien edustajat ovat olleet eduskunnan valiokunnissa kuultavina. Valtuustojen yhteinen teatterikokous, jossa ei ollut tilaa edes vuorovaikutteiselle keskustelulle, oli turha ja tuhlasi vain veronmaksajien rahoja. Nyt on vastuullisen politiikan aika. Sote- ja maakuntauudistus on vietävä maaliin, Puska sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt