Epidemiatilanne on heikko. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Pääkaupunkiseudulla päätetään jo tiistaina uusista rajoituksista

Koronakoordinaatioryhmän kokousta aikaistettiin.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän kokousta on aikaistettu huomiselle, jotta ryhmä voi ottaa heti kantaa tartuntatautilain muutokseen. Luvassa on uusia rajoituksia.

– Epidemiatilanne on huono. Kiristyksiä on varmasti tiedossa, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo Twitterissä.

Tänään voimaan tulleet lakimuutokset antavat viranomaisille runsaasti lisää valtuuksia päättää uusista alueellisista koronarajoituksista. Lain mukaan viranomainen voi asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan silloin, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi. Velvoitteet ja rajoitukset perustuvat ihmisten välisten fyysisten kontaktien välttämiseen.

Toimet on porrastettu hallituksen hybridistrategian toimintasuunnitelman mukaisesti siten, että velvoitteita ja rajoituksia voidaan tiukentaa, jos aiemmat toimet eivät ole riittäviä.

Epidemian ”leviämisvaiheessa” kunta tai aluehallintovirasto saa oikeudet koviin toimiin. Viranomainen voi tässä tilanteessa päättää sulkea asiakkaiden ja osallistujien käyttöön tarkoitetut elinkeino- tai muun toiminnan tilat kahdeksi viikoksi.

Sulkeminen voi koskea ainoastaan laissa määriteltyjä tiloja, joissa on ”erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle”. Tällaisiksi tiloiksi sosiaali- ja terveysministeriö määrittelee esimerkiksi sisäliikunta- ja urheilutilat, yleiset saunat ja uimahallit, tanssipaikat, huvipuistot, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt