Markku Tervahauta. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Pääjohtaja LM:lle: Uudenmaan avaaminen lisäisi koronatapauksia

Koronavirustapaukset lisääntyvät muualla Suomessa, kun Uudenmaan rajat avataan, sanoo THL:n pääjohtaja.

– Jos raja avataan, muu maa alkaa siirtyä epidemiassa seuraavaan vaiheeseen, jossa tartuntoja tulee lisää, Markku Tervahauta sanoo Lännen Mediassa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi keskiviikkona, että Uudenmaan sulku päättyisi todennäköisesti 19. huhtikuutta. Pääasiallisena perusteluna on se, että sulkua voidaan jatkaa lain mukaan vain välttämättömistä syistä, koska kyse on rajusta puuttumisesta perusoikeuksiin.

Tervahauta ei osaa ottaa kantaa asiaan, koska avaamisesta päätetään kokonaisarviolla, jossa huomioidaan epidemian lisäksi esimerkiksi työllisyys- ja elinkeinopolitiikkaa. Koronaepidemian hoitamisessa on Tervahaudan mukaan mahdollista siirtyä uuteen vaiheeseen 1–2 kuukauden päästä.

Viruksen leviämistä hidastetaan liikkumisen ja kokoontumisen rajoituksilla sekä yksilöllistä hygieniaa ja etäisyyden pitämistä korostamalla. Samaan aikaan sairastuneet pyritään löytämään testeillä, asettamaan karanteeniin ja altistuneet eristämään.

Seuraavassa vaiheessa painopiste siirtyy testaamiseen ja jäljittämiseen, ja samalla yleisrajoituksia voidaan alkaa korvata sairastuneita ja altistuneita koskevilla rajoituksilla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt