Kolmen A:n luottoluokitus on nykyään 11 maalla. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Varoitus: Menolisäykset riski Suomen luottoluokitukselle

Nordean Jan Von Gerich pitää laskun riskiä todellisena.

Suomen luottoluokitus voi laskea seuraavalla hallituskaudella, mikäli tarvittavia uudistuksia ei tehdä, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ennustaa blogissaan.

Vuonna 2014 arvostetun kolmen A:n luottoluokituksen menettäneen Suomen tulisi von Gerichin mukaan keskittyä seuraavalla hallituskaudella erityisesti työllisyysasteen nostamiseen, jotta julkinen talous saataisiin tasapainoon ja valtion velkataakkaa kevennettyä.

Luokituksen lasku voi tulla von Gerichin mukaan ajankohtaiseksi, jos seuraava hallitus ei löydä yksimielisyyttä tarvittavista rakenneuudistuksista, sote viivästyy jälleen, työmarkkinoita ei uudisteta ja heikko talouskasvu tai jopa taantuma painaa valtiontalouden tilaa.

– Lisäpainetta luokitukselle voisi tulla valtion alijäämän kasvusta, jos tuleva hallitus päättäisi esimerkiksi vaalien suurimman puolueen vaalilupausten mukaan menojen kasvattamisesta, von Gerich varoittaa.

Von Gerich katsoo, että luottoluokitus on Suomen kaltaiselle maalle ”yksi korkean elintason elinehto”.

– Pienenä maana Suomi voi tarjota kansainvälisille korkosijoittajille lähinnä hajautushyötyjä ja korkean luottokelpoisuuden. Valtion rahoituskustannusten lisäksi luottoluokitus vaikuttaa Suomen maineeseen maailmalla, joka puolestaan vaikuttaa yritystemme kykyyn menestyä kansainvälisillä markkinoilla. Valtion rahoituskustannus puolestaan vaikuttaa myös maassa toimivien yritysten ja viime kädessä myös kotitalouksien lainakustannuksiin, von Gerich summaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt