Verkkouutiset

”Pää sekaisin” – Kannabiksen kokeilu ja käyttö yleistyneet nuorilla

Kannabiksen kokeilu ja käyttö ovat yleistyneet täysi-ikäisillä nuorilla, mutta eivät alle 18-vuotiailla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuosien 2014─2015 tilastojen mukaan kannabista oli joskus elämänsä aikana kokeillut tai käyttänyt 31 prosenttia yli 18-vuotiaista nuorista, alaikäisistä kahdeksan prosenttia.

Kannabiksen hankkimista piti helppona yli puolet täysi-ikäisistä nuorista, kun alaikäisistä nuorista yli puolelle se tuntui vaikealta tai mahdottomalta.

– Nuorten huumeiden käyttö ja sen lisääntyminen on yleinen huolenaihe julkisuudessa. Väestötutkimusten mukaan alaikäisillä nuorilla kannabiksen käyttö on kuitenkin pysytellyt varsin vakiintuneella tasolla ja käytön yleistyminen näyttäisi painottuvan jo täysi-ikäistyneisiin nuoriin, sanoo erikoistutkija Karoliina Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:stä.

Nuorten kannabiksen käyttöä ja päihteiden sekakäyttöä tarkasteltiin eurooppalaisen koululaistutkimuksen ESPADin sekä Päihdetutkimuksen vuosien 2015 ja 2014 aineistojen avulla. Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn tulokset tukevat tutkimuksen havaintoja, joskin aivan viimeaikaisesta tilanteesta ei ole tietoa.

Yhteistä molemmille nuorten ikäryhmille oli se, että käsitykset kannabiksen käyttöön liittyvistä riskeistä ovat lieventyneet.

Yhä useampi sekä alaikäisistä (46 % vuonna 2015) että täysi-ikäisistä (69 % vuonna 2014) nuorista oli sitä mieltä, että yhden tai kahden kerran kannabiskokeiluilla on vain vähäinen terveydellinen tai muu riski.

Huomattavasti pienempi osuus nuorista (8 % alaikäisistä vuonna 2015 ja 25 % täysi-ikäisistä vuonna 2014) ajatteli, että säännöllisellä kannabiksen käytöllä olisi vain vähäinen terveydellinen tai muu riski, mutta tältäkin osin asenteet ovat seuranta-ajan kuluessa lieventyneet.

– Vaikka kannabiskokeilujen määrä on toistaiseksi pysynyt varsin ennallaan alaikäisillä nuorilla, lieventyneet asenteet voivat ennakoida käytön yleistymistä myöhemmällä iällä, arvelee erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo THL:stä.

Myös eri aineiden samanaikainen käyttö oli täysi-ikäisillä nuorilla alaikäisiä yleisempää (23 % vs. 7 %). Yleisimmin samanaikaisesti käytetty aineyhdistelmä oli alkoholi ja kannabis. Useimmiten sekakäytön syyksi mainittiin kyselyssä yksinkertaisesti ”pään sekaisin saaminen”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)