X
SULJE MAINOS
Ozan Yanar. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ozan Yanar maahanmuutosta: Viraston toiminta selvitettävä

Kansanedustaja vaatii sisäministeriä tutkimaan, miksi kielteisten päätösten määrä on kasvanut lyhyessä ajassa.

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Maahanmuuttoviraston toiminnan selvittämisestä.

Hän huomauttaa sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) luvanneen jo yli kuukausi sitten, että vastaava selvitys toteutettaisiin.

– Selvitys tulee erittäin suureen tarpeeseen. Sen sisällöstä tai toteuttajasta ei ole kuitenkaan kuultu mitään Mykkäsen ulostulon jälkeen, Yanar toteaa tiedotteessa.

– Lukuisat oikeusoppineet, turvapaikkajuristit, tutkijat ja järjestöt ovat nostaneet esille huolen vakavista puutteista Suomen turvapaikkamenettelyssä. Kyse on ihmishengistä. On erittäin tärkeää, että tilanne selvitetään kunnolla.

Yanarin mukaan nykyhallitus on tehnyt viime vuosien aikana nopealla aikataululla muutoksia turvapaikkapolitiikkaan.

– Nyt pitäisikin selvittää uskottavasti, miksi kielteisten päätösten määrä on noussut lyhyessä ajassa rajusti. Maahanmuuttovirasto näyttää lähteneen tulkitsemaan lakeja uudella tavalla, Yanar sanoo.

– Isoja muutoksia on tehty myös ohi lainsäädännön. Sillä on ollut dramaattiset vaikutukset ihmisten oikeusasemaan. Meidän pitää varmistaa, että Suomi kunnioittaa täältä turvaa hakevien oikeuksia.

Yanar toteaa, että keskustelua on herättänyt muun muassa virkailijoille asetetut tulostavoitteet, tulkkauksen ongelmat ja riittämätön oikeusapu.

– Sisäministeri ja hallitus eivät ole kuunnelleet lukuisten asiantuntijoiden perusteltua kritiikkiä. On todella tärkeää suomalaisen oikeusvaltion uskottavuuden kannalta, että laajasti julkisuudessa esillä olleet ongelmat selvitetään. Selvityksen tekeminen olisi ensimmäinen tärkeä askel uskottavuuden palauttamiseksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt