Britannia on tilannut sata miljoonaa annosta Oxfordin ja AstraZenecan rokotetta. / John Cairns / University of Oxford / AFP / LEHTIKUVA

Oxfordin rokote käyttöön EU:ssa ehkä vasta helmikuussa

Rokotusten arvioidaan alkavan ainakin kuukausi Britanniaa jäljessä.

Britannian terveysviranomaiset antoivat keskiviikkona myyntiluvan Oxfordin yliopiston ja AstraZeneca-yhtiön kehittämälle koronavirusrokotteelle.

Uuden tuotteen toivotaan vauhdittavan maan rokotustahtia merkittävästi, sillä sen säilyttäminen ei edellytä Pfizerin ja BioNTechin rokotteen kaltaista vaativaa kylmäketjua.

Oxfordin ja AstraZenecan koronarokotteen ei odoteta saavan käyttölupaa EU-alueella yhtä nopeasti. Euroopan lääkevirasto EMA:n varajohtaja Noel Wathion sanoo belgialaiselle Het Nieuwsblad -lehdelle, ettei tuotteelle ole vielä anottu myyntilupaa.

– Se ei riitä edes ehdollisen luvan myöntämiseen. Tarvitsemme lisätietoja rokotteen laadusta. Sen jälkeen yhtiön on haettava lupaa virallisen prosessin kautta, Wathion toteaa.

Hänen mukaansa on epätodennäköistä, että päätöstä voitaisiin tehdä ennen helmikuuta.

Britannian on määrä aloittaa rokotukset Oxfordin ja AstraZenecan tuotteella tammikuun 4. päivänä. Annoksia on tilattu sata miljoonaa kappaletta, joka riittää 50 miljoonan ihmisen rokottamiseen kahdessa erässä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt