Ovatko veronkevennykset kynnyskysymys? Näin vastaa Metalliliiton Riku Aalto

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto katsoo, että hallituksen päätös ei vastaa työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulosta.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei halua lähteä ennakoimaan, minkä kannan liitto ottaa huomenna perjantaina hallituksen hyväksymään yhteiskuntasopimuspakettiin.

– En lähde tätä ennakoimaan, mutta sen totean, että hallituksen päätös ei vastaa sitä neuvottelutulosta, joka keskusjärjestöjen välillä on saavutettu, Aalto sanoo Verkkouutisille.

Aalto viittaa sopimukseen kirjattuun lauseeseen, jonka mukaan ”työmarkkinakeskusjärjestöt edellyttävät, että hallitus peruuttaa hallitusohjelmassa mainitut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona olevat 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset sekä toteuttaa hallitusohjelmassa mainitut tuloveronkevennykset”.

– Olen ymmärtänyt hallituksen ilmoituksen niin, että jos neuvottelutulokseen päästään, he vetävät pakkolait pois ja ovat valmiita tarkastelemaan hallitusohjelmaan kirjattuja menoleikkauksia, mutta eivät ole valmiita tähän tuloverojen kevennykseen, Aalto sanoo.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) korosti kuitenkin eilen, että jos työmarkkinajärjestöt ovat valmiita nostamaan omaa rimaansa, hallitus tulee keventämään verotusta miljardilla eurolla.

– Hallitus haluaa luoda polkua eteenpäin, vaikka hallitusohjelmassa asetetut edellytykset veronkevennykselle eivät vielä tässä vaiheessa täyttyneet, Stubb kirjoitti blogissaan.

Voiko kysymys tuloverojen kevennyksestä nousta kynnyskysymykseksi, jonka nojalla SAK voisi kaataa sopimuksen?

– Me luemme tätä neuvottelutulosta niin kuin se on kirjattu. En osaa arvioida, onko se niin merkittävä asia tässä käsittelyssä, Aalto kuitenkin sanoo.

Kommentit