X
SULJE MAINOS
Vakavalle koronainfektiolle alttiit henkilöt voidaan ehkä tunnistaa uusilla testeillä. Kuvituskuva.

Ovatko kaljut miehet alttiita vakavalle koronalle?

Tutkijoiden mukaan havainto auttaa uusien hoitojen kehittämisessä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronaviruksen aiheuttamat vakavat tautitapaukset ovat jopa 2,5 kertaa yleisempiä geneettisestä kaljuuntumisesta kärsivillä miehillä.

Yleisin syy pitkäaikaiseen hiusten ohenemiseen on mies- ja naistyyppinen hiustenlähtö eli androgeeninen alopekia. Se jaetaan miestyyppiseksi hiustenlähdöksi (MPHL) tai naistyyppiseksi hiustenlähdöksi (FPHL).

Yli 50-vuotiaista miehistä arviolta 50 prosenttia kärsii MPHL:n vaikutuksista. Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että siihen viittaava biomarkkeri vaikutti tekevän henkilöistä alttiita tavallista vakavammille koronainfektioille. Henkilöiden keho reagoi tavallista herkemmin androgeeneihin eli mieshormoneihin.

Tutkimusryhmän mukaan havainto voi johtaa uusiin Covid-19:n hoitokeinoihin.

Kaljuuntuminen on yhteydessä AR-geeniin, joka säätelee kehon herkkyyttä mieshormoneille. Reaktio on yhteydessä myös TMPRSS2-entsyymiin, joka vaikuttaa koronaviruksen taudinkuvaan.

Sairaalahoitoon joutuneista miehistä 79 prosenttia kärsi miestyyppisestä hiustenlähdöstä. Osuus olisi ollut 31–53 prosenttia, jos asialla ei olisi merkitystä infektion kannalta.

Kalifornialaisen Applied Biology -yhtiön tutkija Andy Gorenin mukaan uusilla testeillä voitaisiin tunnistaa vakavalle koronainfektiolle alttiit potilaat.

– Havainto osoittaa androgeenien merkityksen Covid-19:n aiheuttaman taudin vakavuuteen, Goren toteaa tiedotteessa.

Tutkijaryhmä selvittää parhaillaan, voisiko TMPRSS2-entsyymiin vaikuttava lääkeaine ehkäistä taudin etenemistä soveltuvilla potilailla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt