Ruostumattoman teräksen markkinoilla Euroopassa on Outokummun mukaan jatkuva tuonti- ja hintapaine. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Outokumpu syöksyy pörssissä

Haastava markkinatilanne painaa pahasti teräsyhtiötä.

Teräsyhtiö Outokummun osake on perjantain aamupäivän kuluessa pudonnut Helsingin pörssissä yli 11 prosenttia. Yhtiön julkisti aamulla voimakkaasti heikentyneen tuloksen, ja yhtiön näkymät ovat markkinatilanteen takia hyvin haastavat.

Outokumman oikaistu liiketulos putosi huhti-kesäkuussa tappiolle 16 miljoonaan euroon. Vuosi sitten tulos oli 33 miljoonaa ja tammi-maaliskuussa 45 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski 1,42 miljardiin euroon vuodentakaisesta 1,7 miljardista ja edellisen vuosineljänneksen 1,6 miljardista. Yhtiön mukaan syynä on ruostumattoman teräksen maailmanlaajuisesti heikko kysyntä.

Myös koronapandemia alkoi toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan vaikuttaa Outokumpuun huhtikuussa kysynnän heikentyessä ja tilausmäärien laskiessa. Outokummun toimitukset vähenivät 11 prosenttia toisella vuosineljänneksellä, eikä tilanne näytä paranevan kolmannellakaan neljänneksellä.

– Joistakin markkinoiden toipumiseen viittaavista merkeistä huolimatta toimintaympäristö pysyy vaikeana. Kolmanteen neljännekseen vaikuttaa tyypillinen kausiluonteisuus, johon koronaviruspandemia tuo oman lisähaasteensa, hän kertoo tulostiedotteessa.

Outokumpu arvioi ruostumattoman teräksen toimitusten laskevan heinä-syyskuussa edelleen noin kymmenen prosenttia toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Ruostumattoman teräksen markkinat Euroopassa pysyvät yhtiön mukaan haastavina jatkuvan tuonti- ja hintapaineen vuoksi.

Yhtiö arvioi koronapandemian ja siihen liittyvien toimien vaikuttavan merkittävästi ruostumattoman teräksen toimialaan koko vuoden ajan. Talouden epävarmuuden vuoksi Outokumpu ei toistaiseksi anna ohjeistusta käyttökatteesta.

Malinen aloitti Outokummun toimitusjohtajana toukokuun puolivälissä.

– Pidemmälle aikavälille olemme parhaillaan laatimassa uutta visiota, strategiaa ja tavoitteita Outokummulle tuleviksi vuosiksi. Ne julkistetaan ennen kolmannen neljänneksen tulosjulkistusta, hän kertoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt