Mysteeritaudista kärsiviltä lapsilta ei löydetty koronaviruksen vasta-aineita. LEHTIKUVA / AFP Pierre-Philippe Marcou

Oudot testitulokset: Lasten taudin yhteyttä koronaan tutkitaan

Harvalta vakavaa tulehdusta sairastaneelta löytyi viruksen vasta-aineita.

Monissa koronaviruksen kovasti koettelemissa maissa on kerrottu lapsilla havaitusta erikoisesta tulehdussairaudesta, jonka oireet muistuttavat Kawasakin tautina tunnettua harvinaista verisuonitulehdusta.

Havainnot nousivat otsikoihin Suomessakin, ja MIS-C:ksi ristitty mysteeritauti liitettiin nopeasti koronavirukseen. Kanadalaistutkijoiden testien perusteella yhteys ei kuitenkaan vaikuta aivan selvältä.

Lasten oireisiin kiinnitettiin keväällä ensin huomiota Britanniassa ja sitten Yhdysvalloissa. Kanadan ensimmäiset taudinkuvaa vastaavista oireista kärsineet lapset huomauttiin Montrealin Sainte-Justinen sairaalassa. Tuolloin tulehdustautia ei voitu varmuudella kytkeä koronavirukseen, koska maassa ei ollut saatavilla aiemmasta infektiosta kertovia vasta-ainetestejä.

Globe and Mailin mukaan 21 Sainte-Justinessa hoidetun lapsipotilaan näytteet on nyt tutkittu. Tuloksia kuvataan erikoisiksi. Vain neljältä nimittäin löydettiin viruksen vasta-aineita ja yhdellä taas havaittiin aktiivinen koronavirustartunta.

– Tämä on meistä hyvin, hyvin kiinnostavaa, koska ajattelemme yhä, että tämä liittyy SARS-CoV-2:een, Sainte-Justinen sairaalan johtava lasten immunologi Elie Haddad sanoo.

Erikoinen sairaus vaikuttaa myös vielä luultuakin harvinaisemmalta. Globe and Mailin mukaan lääkärit ovat saattaneet kirjata oireiden perusteella ylös tapauksia, joilla ei ole mitään yhteyttä koronavirukseen. Esimerkiksi Brittiläisessä Kolumbiassa todetuista kuudesta epäillystä MIS-C-tapauksesta yhdeltäkään ei löydetty koronaviruksen vasta-aineita.

Epäiltyjen tapausten näytteitä tutkitaan nyt muuallakin ympäri Kanadaa.

Aika paras todiste

Montrealin lastensairaalassa on tutkittu 10 epäiltyä MIS-C-tapausta. Heistä yksikään ei kuitenkaan antanut positiivista koronatestiä.

– Uskon, että monet näistä voivat olla Kawasakin taudin potilaita varsinaisen MIS-C:n sijaan, Montrealin sairaalan lasten reumalääkäri Rosie Scuccimarri arvioi.

Hänen mukaansa MIS-C:n kaltaiseen uuteen sairauteen liittyy paljon kysymysmerkkejä. Tämä näkyy maailmallakin. Tautia luokitellaan eri maissa eri kriteereillä.

Sainte-Justinen Elie Haddad pitää testituloksiaan kuitenkin pätevinä. Niiden oikeellisuus varmistettiin kahdessa eri laboratoriossa. Hän uskoo MIS-C:n liittyvän koronavirukseen kaikista epävarmuuksista huolimatta.

– Minun ainoa argumenttini liittyy ajalliseen ulottuvuuteen. Siihen, että [Kawasakin taudin kaltaisia oireita] havaittiin paljon aiempia vuosia enemmän ympäri maailmaa maissa, joissa kärsittiin koronaepidemioista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt