”Otimme nuken ja nimesimme sen Maidaniksi. Viilsimme sen ja täytimme USA:n lipuilla.”

Kansallismielisen venäläisryhmittymän voodoo-nukelle voi liimata vaikka Barack Obaman tai Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon kasvot.

Venäjän Permin Anti-Maidanin jäsenet alkavat myydä voodoo-nukkeja. Nukeista saatavat tulot menevät järjestön mukaan avustustyöhön Itä-Ukrainassa.

Nukkepaketin mukana tulee viisi neulaa ja erilaisia kasvovaihtoehtoja. Niiden joukossa on muun muassa Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ja ulkoministeri John Kerry sekä Ukrainan presidentti Petro Poroshenko.

Meduzan mukaan ”Voodoo Maidan” -nuken takana on paikallisen televisiokanavan Ural-Inform TV:n päätoimittaja Alina Lvova ja joukko paikallisia Anti-Maidanin aktivisteja. Nuket julkistettiin ammattimaisessa tiedotustilaisuudessa (video alla), jossa oli läsnä median edustajia.

Yksi nukke maksaa noin 1 000 ruplaa (noin 15 euroa) ja niitä aiotaan myydä Internetissä.

Anti-Maidan on hiljattain Venäjällä perustettu äärinationalistinen liike, joka vannoo puolustavansa Venäjää demokratiaa ajavilta järjestöiltä, jotka uhkaavat sen mukaan maan perustuslakia.

Verkkouutiset on kertonut liikkeestä tässä jutussaan.

Anti-Maidanilla on selkeät kytkökset Venäjän hallintoon. Liike väittää, ettei sillä ole virallista rahoitusta. Sen perustamisen yhteydessä järjestetty lehdistötilaisuus näytettiin kuitenkin Venäjän valtion televisiokanavalla ja järjestettiin valtion uutistoimiston tiloissa.

Samassa tilaisuudessa esiintyivät muun muassa Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen pitkäaikainen poliitikko ja Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsen Dmitri Sablin ja Night Wolves -moottoripyöräjengin johtaja Alexander Zaldostanov, joka tunnetaan myös lempinimellä ”Kirurgi”.

Zaldostanov on esiintynyt julkisuudessa toistuvasti Vladimir Putinin rinnalla ja saanut Venäjän hallinnolta palkintoja ”työstään isänmaan puolesta”.

Krimin annektoinnin jälkeen Night Wolves järjesti niemimaalla suuren moottoripyörätapahtuman.

Anti-Maidan on kertonut olevansa tarvittaessa valmiina väkivaltaan. Ryhmän tarkoituksena on estää Venäjän hallintoa vastustavien liikkeiden syntyminen.

”Kaikki ruohonjuuritason liikkeet ja värivallankumoukset johtavat verenvuodatukseen. Naiset, lapset ja vanhukset kärsivät ensin”, Dmitri Sablin sanoi anti-Maidanin järjestämässä lehdistötilaisuudessa.

Hän korosti tuolloin, ettei vähemmistö saisi pakottaa enemmistöä tahtoonsa, ”kuten Ukrainassa tapahtui”.

Anti-Maidan järjesti helmikuussa mielenosoituksen Moskovan keskustassa. Myös Permin aktivisteja oli läsnä.

”Otimme nuken ja nimesimme sen ’Maidaniksi’. Sitten viilsimme sen auki ja täytimme sen Yhdysvaltojen lipuilla, vale-dollareilla ja kuvilla ’Novorossijassa’ (venäläinen nimitys Itä-Ukrainan Donbassin alueesta) kuolleista lapsista. Se oli menestys ja moni kirjoitti siitä”, Alexander Borodin niminen Permin Anti-Maidanin jäsen kertoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt