X
SULJE MAINOS
Osmo Soininvaara. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Osmo Soininvaara: Vihreiden päätös poliittisesti epäviisas

Entisen ”huumeministerin” mielestä kannabista pitäisi myydä Alkossa.

Vihreät kannattavat äänin 183–181 kannabiksen vapauttamista, vihreiden entinen kansanedustaja ja ministeri Osmo Soininvaara toteaa.

– Asiallisesti olen esityksestä samaa mieltä, mutta pelkään, että se on poliittisesti epäviisas – tai sitten olen vain poliittinen pelkuri, Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan.

Soininvaara kertoo olleensa huumeasioista vastaava ministeri vuosina 2000–2002, jolloin hän toimi peruspalveluministerinä.

– Siitä ajasta minulla on huono omatunto, koska en onnistunut muuttamaan maan huumepolitiikkaa kieltopolitiikasta haittojen vähentämisen suuntaan, vaikka tiesin sen järkeväksi. En onnistunut, koska jänistin tai koska en halunnut uhrata puolueeni menestystä tähän kiistanalaiseen ja tunteita herättävään asiaan, Soininvaara kirjoittaa.

Hän toteaa kuitenkin tuoneensa Suomeen korvaushoidon.

– Iso asia, joten en uskaltanut ryhtyä muuttamaan oli huumepolitiikan iso kuva, joka hyödytti rikollisia ja tuotti paljon haittoja. Huumeiden käyttäjien määrät olivat Suomessa tuolloin matalia, mutta siitä huolimatta huumeiden haitat olivat verrokkimaihin nähden isoja.

Kriminalisointi hyödyttää vain rikollisia

Soininvaaran mielestä erityisen hölmöä on huumeiden käytön kriminalisointi, joka hyödyttää vain huumerikollisia.

– Tekeehän se ostajasta ja myyjästä kanssarikollisia ja estää ostajaa ilmiantamasta myyjää ja estää huumeriippuvaisia hankkiutumaan hoitoon.

Soininvaara viittaa The Economist -lehteen, jonka mukaan rajoittava huumepolitiikka ei voi onnistua.

– Se tuottaa huumekauppiaille niin suuret voitot, että mikään mahti maailmassa ei huumekauppaa lopeta.

Soininvaaran mielestä huumekauppa pitäisi antaa valtioiden monopoliksi ja verottaa sitä voimakkaasti. Jos näin tehtäisiin, niin The Economistin mukaan rikollisjärjestöjen tulot romahtaisivat, valtioiden tulot kasvaisivat eikä huumeiden käyttö lisääntyisi.

– En osaa sanoa muista huumeista – minusta olisi aika ongelmallista myydä heroiinia valtion huumekaupassa – mutta vahvat argumentit puhuvat sen puolesta, että kannabista pitäisi myydä Suomessa Alkossa, Soininvaara näkee.

Alko ei myisi kannabista alaikäisille

Hänen mukaansa nykyiseltä kannabiksen täyskiellolta menee pohja pois, kun maa toisensa perään laillistaa kannabiksen. Sen vuoksi nykyinen kannabispolitiikka on tuhoon tuomittu.

– Kannabis on vaarallista alaikäisille. Huumekauppiaat eivät kunnioita mitään ikärajoja. Alkosta sitä ei myytäisi alaikäisille. Toki sitä valuisi myös alaikäisille niin kuin valuu oluttakin, mutta vähemmän kuin nyt.

Tilastojen valossa kannabis on Soininvaaran mukaan huomattavasti harmittomampi tuote kuin alkoholi tai nikotiini.

– Kannabis ei aiheuta (juurikaan) riippuvuutta toisin kuin alkoholi ja nikotiini.

Soininvaara korostaa, että kannabis ei kuitenkaan ole harmiton huume ja sen vuoksi erityisesti lapsia pitäisi varjella siltä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt