Osmo Soininvaara. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Osmo Soininvaara: Tuhat lääkäriä korjaisi sote-järjestelmän ongelmat

Soininvaaran mukaan korjausliike kustantaisi vain 100 miljoonaa euroa.

Vihreiden entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara toteaa blogissaan, että koko sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää ”ei kannattaisi myllätä”, sillä järjestelmän pahin ongelma on korjattavissa tuhannella lääkärillä.

Tuhannen lääkärin vaje terveyskeskuksissa rampauttaa Soininvaaran mukaan koko järjestelmää.

– Siksi jonot ovat pitkiä, hoidon taso on inhimillisistä syistä joskus (tosin harvoin) puutteellinen ja terveydenhoito on yksi OECD-maiden eriarvoisimpia.

– On jotenkin sinisilmäistä kuvitella, että yksityiset lääkäriasemat pystyisivät sekä poistamaan jonot perusterveydenhuollosta että tekemään sen halvemmalla, Soininvaara kirjoittaa.

Tuhat uutta lääkäriä perusterveydenhuoltoon maksaisi Soininvaaran arvion mukaan vain sata miljoonaa euroa.

– Tuo sata miljoonaa on aika pieni summa verrattuna sen vuosittaisin 20 miljardin kustannuksiin. Soteuudistusta on suunniteltu tähän nähden moninkertaisilla rahoilla.

Soininvaaran mukaan terveyskeskusten alimittaiset resurssit johtuvat virheellisistä talouden pelisäännöistä. Kuntien terveydenhuoltoon suunnattu kokonaisbudjetti ei Soininvaaran mukaan riitä erikoissairaanhoidon kustannusten kattamiseen.

– Erikoissairaanhoito saa lähettää kuntaan niin paljon laskuja kuin hyväksi näkee. Kun kunnan rahat loppuvat, eikä se voi säästää erikoissairaanhoidosta, sen on säästettävä terveyskeskuksista.

Soininvaaran mukaan hallituksen nykyisessä sotemallissa on samanlainen vika. Maakunta ei voi jatkossakaan evätä mitään hoitoa tai tutkimusta vedoten alhaisiin resursseihin.

– Kun VM (valtiovarainministeriö) ei anna enempää rahaa, maakunta joutuu vähentämään perusterveydenhuollon budjetteja – kun se sitä ennen on ensin lopettanut työvoimapalvelut ja muut sellaiset toiminnat.

Soininvaara ehdottaa, että perusterveydenhoidon rahoitus hoidettaisi normiohjauksella. Samalla hän asettaisi erikoissairaanhoidon korvaukset osin kiinteiksi ja vain osin suoritteista riippuvaksi, jotta kannustimet ylihoidon toteuttamiseksi saataisi kuriin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt