LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Osmo Soininvaara: Tämä vero Suomeen tarvitaan

Kattavaa sokeriveroa on edistettävä, konkaripoliitikko esittää.

Vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara esittää Suomeen kattavaa sokeriveroa. Blogissaan ex-peruspalveluministeri kertoo olevansa asiasta samaa mieltä Panimoliiton kanssa, joka haluaisi veron kaikelle sokerille.

– Suomalaiset syövät liikaa sokeria sen eri muodoissa, ja tästä on merkittävää kansanterveydellistä haittaa. Lihottaa ja altistaa diabetekselle. Lisäksi energian saanti ravitemuksellisesti tyhjänpäiväisestä sokerista vähentää muuta, terveyden kannalta olennaista syömistä.

– Verojen pitäisi ohjata syömään terveellisesti. Siksi olisi hyvä, että kaikissa elintarvikkeissa olisi vero sokerille. Se olisi tyypillinen ulkoisiin kustannusiin perustuva haittavero, Soininvaara kirjoittaa.

Nykyään vero voisi koskea myös ulkomailta tuotuja elintarvikkeita, joiden sokeripitoisuuden mittaaminen on aikoinaan ollut haastavaa. Nykyään sokerin määrän on tultava ilmi tuotteen pakkauksesta.

Panimoliiton esittämä vero kohdistuisi kaikkeen sokeriin, mutta ei hedelmiin ja marjoihin.

– Jos syöt omenan, hedelmässä oleva sokeri vaikuttaa paljon vähemmän haitallisesti kuin jos juot omenamehua. Joku lääkäri varmaan osaa kertoa miksi. Liittynee kuituihin ja imeytymisen nopeuteen, Soininvaara kirjoittaa.

Kattava sokerivero voisi Panimoliiton mukaan olla porrastettu, jolloin valmistevero nousisi porrastetusti sokeripitoisuuden mukaan. Tarkka vero olisi Soininvaaran mukaan parempi, mutta Panimoliiton mukaan hankalampi toteuttaa. Veron tuotoksi liitto on arvioinut noin 400 miljoonaa euroa.

– Tätä kannattaisi minusta edistää, Soininvaara päättää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt