STM ja THL ovat esittäneet, että koronarokotteita olisi mahdollista painottaa niille alueille, joilla tautitilanne on pahempi. LEHTIKUVA/AFP

Osmo Soininvaara: Tämä on kammottava päätös hallitukselta

Vihreiden konkaripoliitikko kysyy, kuinka monta suomalaista hallitus päätti uhrata.

Vihreiden pitkäaikainen vaikuttaja, entinen kansanedustaja ja ministeri Osmo Soininvaara pitää rokotusjärjestyksestä tehtyä hallituksen päätöstä ”kammottavana”.

–  Olin eilen niin raivoissani hallituksen kyynisestä päätöksestä olla painottamatta korona-rokotuksia sinne, missä tautia on eniten, että katsoin viisaammaksi olla kirjoittamatta asiasta ennen kuin olen nukkunut yön yli. Raivoni ei kuitenkaan yhdessä yössä laantunut, Soininvaara kirjoittaa blogissaan.

Sanna Marinin (sd.) hallitus tiedotti keskiviikkona, että ”osa yksittäisistä rokote-eristä” voitaisiin jakaa pahimmille epidemia-alueille kohdennetusti. Pääkaupunkiseutua ei otettu päätöksessä erikseen huomioon, vaan mallissa otetaan keskenään yhtä suurella painotuksella huomioon väestö, koronatartunnat ja erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrä.

Osmo Soininvaaran mukaan demokratian nimissä tulisi kertoa, mitä mallia kukin puolue neuvotteluissa ajoi.

– Suomen keskustan vihamielinen asenne Helsingin seutua kohtaan on tunnettua, mutta yksin keskusta ei tätä päätöstä olisi voinut tehdä, Soininvaara sanoo.

Soininvaaran mukaan todennäköisyyksien kautta tappamista voi verrata jopa teloittamiseen. Soininvaaran mukaan nyt onkin aiheellista kysyä, paljonko suomalaisia hallitus päätti uhrata.

– Paljonko hallituksen päätös tuottaa kuolemia riippuu tietysti siitä, miten uskomme epidemian kehittyvän. Jos epidemia kehittyisi räjähdyksenomaisesti niin, että huhtikuun 18 päivän tienoilla tartuntoja olisi jo 11 000, kuolemia olisi todella aiheutettu satoja.  Minä olen epidemian suhteen paljon optimistisempi. Sanoisin, että hallitus aiheutti runsaat 20 kuolemaa, Soininvaara sanoo.

Hänen mukaansa määrää voi verrata vuoden 2007 Konginkankaan bussiturmaan, jossa kuoli 23 ihmistä. Hän pitää vertausta silti epäreiluna.

– Konginkankaan bussiturma oli puhdas onnettomuus. Ei sitä kukaan tahallaan aiheuttanut, Soininvaara sivaltaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt