Osmo Soininvaara. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Osmo Soininvaara: SDP:n kanssa olisi käynyt huonosti

Vihreissä pohdittiin 1980-luvulla sulautumista SDP:hen.

Vihreiden entinen puheenjohtaja ja ministeri Osmo Soininvaara kertoo, että vihreissä pohdittiin liikkeen alkuaikoina liittymistä SDP:hen.

– Joskus 1980-luvulla piskuinen joukko tulevia vihreitä vaikuttajia kokoontui Suomi-lehden tiloissa miettimässä orastavan vihreän liikkeen yhteiskunnallista strategiaa. Olimme yksimielisiä siitä, että demarit näyttävät suomalaiselle yhteiskunnalle suunnan. (Ihan oikeasti, siltä se silloin näytti.), Soininvaara muistelee blogissaan.

Vihreissä ajateltiin, että suomalaiseen yhteiskuntaan voidaan vaikuttaa parhaiten vaikuttamalla SDP:hen.

– Enää piti ratkaista, vaikutetaanko demareihin tehokkaammin sisältä vai ulkoa. Päädyimme vaikuttamaan ulkoa, koska meitä oli niin vähän ja demareita niin paljon, että demareiden sisällä olisimme eristäytyneet jonnekin Etelä-Helsingin sos.dem -yhdistykseen esittämään eriäviä mielipiteitä puoleen päätöksiin, Soininvaara kirjoittaa.

Hänen mukaansa ratkaisu oli oikea. SDP:n kanssa olisi käynyt huonosti.

– Käsitys omasta projektistamme oli, että se olisi väliaikainen ja sen tehtävä olisi toimia katalyyttina poliittisessa kentässä.  Tämä arvio meni aivan poskelleen, mutta luulen, että arvio jauhautumisesta demarien koneiston sisällä oli oikea, Soininvaara kirjoittaa.

– Jos olisimme menneet sisälle demareihin, emme olisi juuri pystyneet siellä mitään tekemään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt