X
SULJE MAINOS
Vihreiden entinen kansanedustaja ja peruspalveluministeri Osmo Soininvaara. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Poliitikot eivät ole niin tyhmiä kuin moni yrittää näytellä”

Vihreän vaikuttajan mukaan Suomen on vaikea ylläpitää kannabiksen kieltoa, jos muu maailma hyväksyy sen.

Vihreiden entisen kansanedustajan ja ministerin Osmo Soininvaaran mukaan jokseenkin kaikki kansainväliset tutkimukset osoittavat, että huumeiden käytöstä rankaiseminen pahentaa huumeongelmaa.

– Ne, jotka nyt metelöivät esityksestä poistaa kannabiksen käytön rangaistavuus, tietävät tämän ihan hyvin, mutta heidän on edullista olla tietämättä, Osmo Soininvaara lataa blogissaan. Hän oli vuosina 2000–2002 huumepolitiikasta vastaava peruspalveluministeri.

Soininvaaran mukaan ”kaikki jämäkältä näyttävä toiminta huumeita vastaan tuottaa poliitikolle kannatusta, vaikka se tosiasiassa pahentaisikin huumeongelmaa”.

– Poliitikot eivät ole niin tyhmiä kuin miltä moni yrittää näytellä. He kyllä tietävät, että mitä he huumeista sanovat, ei ole tutkimusten valossa totta.

Kriminalisointi tekee huumeiden ostajasta myyjän liittolaisen

Soininvaaran mukaan huumeiden käytön kriminalisointi tekee huumeiden ostajasta myyjän liittolaisen, kanssarikollisen, ja suojelee näin myyjää kiinni jäämiseltä.

– He ovat silloin samalla puolella ja suojelevat toisiaan. Tämä sopii huumekauppiaalle oikein hyvin, Soininvaara toteaa.

Hänen mukaansa ostaja on helppo värvätä myös myymään huumeita, kun ostaja on jo astunut lain väärälle puolelle. Rangaistuksen pelko puolestaan estää hakeutumasta hoitoon.

– Maa toisensa jälkeen on laillistamassa kannabiksen viihdekäytön koska päättäjät eivät omien kokemustensa nojalla pidä ainetta niin vaarallisena tai koska eivät halua kannabiksesta muodostuvan sisäänheittoartikkelia kovan huumeen kauppiaille.

”Maria Ohisalo on aivan oikeassa”

Suomessa on lain mukaan yhtä kiellettyä myydä mietoa marihuanaa ja vahvaa heroiinia ja yhtä kiellettyä myydä huumeita lapsille ja aikuisille.

– Suomen on vaikea ylläpitää kannabiksen kieltoa, jos muu maailma hyväksyy kannabiksen yhtä vapaaseen käyttöön kuin olemme hyväksyneet nikotiinin.

Soininvaaran mukaan kannabis ei ole vaaraton huume, vaan se on pahaksi erityisesti alaikäisille.

– Mutta suhtautui kannabikseen päihteenä miten hyvänsä, sen käytön rangaistavuus pitäisi poistaa ja keskittyä myyjien jahtaamiseen. Maria Ohisalo on tässä aivan oikeassa, Soininvaara päättää.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalon mukaan vihreiden linjana on se, että laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista. Monet poliitikot ovat hämmästelleet Ohisalon kannanottoa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt