Osmo Soininvaara. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Osmo Soininvaara: Länsimetron ympärille rakennettu suuri virhe

Entisen ministerin mukaan Espoo on rakentanut metron ympärille ’epäkaupungin’.

Tornitalohanke Järvenpäässä peruuntui Lujatalon päätöksellä, koska arvio asuntojen myyntihinnoista oli laskenut. Vihreiden pitkän linjan poliitikko Osmo Soininvaaran mukaan ”tämä menee aivan oppikirjan mukaan”.

− Kun Helsinki, Vantaa ja Espoo ovat kiihdyttäneet asuntotuotantoa, asuntojen hinnat kaupunkiseudun laidoilla kääntyvät laskuun. Kehyskunnissa ovat laskeneet jo jonkin aikaa, Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa sijainnista ollaan siis valmiit maksamaan yhä vain enemmän. Järvenpään keskusta on hänen mielestään kaupunkimaisena ympäristönä kuitenkin paljon onnistuneempi kuin Itäkeskus, Malmi, Leppävaara tai Matinkylä.

− Kun kauppa ja kapakat keskitetään kauppakeskukseen, ympäröivä asuinalue surkastuu tylsäksi ihmisvarastoksi. Pelkään, että Espoo on tehnyt emämunauksen metrokaavoituksessaan. En tarkoita metroa vaan sitä epäkaupunkia, jota on rakennettu metroasemien ympärille. Urbaania ympäristöä ei saada rakentamalla lähiö tiiviisti. Niin saadaan vain entistä ankeampi lähiö, Soininvaara sanoo.

− Saattaa olla, että näillä alueilla tulotaso tulee tuottamaan pettymyksen hyviin veronmaksajiin tottuneille Espoon päättäjille, hän lisää.

Soininvaaran mukaan asuntotuotantoa on kiihdytettävä hyvillä paikoilla, jos se hiipuu laidoilla.

− Joku voi ajatella, että asuntotuotannon pitääkin alentua hinta- ja vuokratason suojelemiseksi. Minusta kalliissa asumisessa ei ole mitään suojelemista. Asumisen kalleus tulee kalliiksi myös Helsingin kaupungille toimeentulotukimenoina ja paineena nostaa palkkoja.

Soininvaaran antaa ”varoituksen sanan niille, jotka haalivat pieniä yksiöitä sijoitusasunnoiksi”.

− Niiden korkea vuokrataso johtuu toimeentulotukilain järjettömyyksistä. Lakia voidaan myös muuttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt