Osmo Soininvaara. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Osmo Soininvaara: Kielteisen päätöksen saaneet arvokasta työvoimaa

Myös muut poliitikot ovat ilmaisseet kantansa ulkomaisen työvoiman puolesta.

Kerroimme aiemmin tänään, että turvapaikanhakijoiden työntekomahdollisuuksiin etsitään Suomessa joustavampia ratkaisuja. Vihreiden entinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen kansanedustaja Osmo Soininvaara ihmettelee Twitterissä, miksi kukaan haluaisi mieluummin lähettää turvapaikanhakijan pois maasta, kuin ottaa hänet töihin.

Nykyinen hallitus on linjannut hallitusohjelmassaan, että turvapaikanhakijoille pitäisi mahdollistaa oleskeluluvan saaminen helpommin työnteon perusteella.

Ulkomaalaislakia kuitenkin tiukennettiin viime vuonna. Uuden turvapaikkahakemuksen vireille laittaminen aiheuttaa karenssin työnteosta. Ongelmana voi myös olla epäsopiva passi, tai sen puuttuminen kokonaan.

– Onko joku oikeasti sitä mieltä, että on parempi sulkea tehtaita Suomessa työvoimapulan takia, kuin ottaa niihin töihin turvapaikkaa hakeneita, mutta kielteisen päätöksen saaneita, Soininvaara hämmästelee tviitissään.

Myös elinkeinoelämän toimitusjohtaja ja poliitikko Jyri Häkämies (kok.) on sitä mieltä, että Suomi tarvitsee työvoimaa ulkomailta.

– Tämä juttu sekä Tehyn Millariikan haastattelu kertovat kovaa kieltä siitä, että omien osaajiemme lisäksi tarvitsemme lisää ulkolaisia tekijöitä – kasvumme yskii jo, eikä hyvinvointipalveluihin riitä raha, Häkämies toteaa.

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela puolestaan huomauttaa, että moni maahanmuuton vastustaja voi oikeuttaa kantansa vähättelemällä yrittäjien haasteita.

– Juttu kuvaa, kuinka vaikeaa työntekijöiden löytäminen voi olla etenkin maaseudun yrittäjille. Moni maahanmuuton vastustaja oikeuttaa kantansa vähättelemällä näitä yrittäjien haasteita. Silloin ei voi kyllä kutsua itseään yrittäjämyönteiseksi poliitikoksi, Suomela tiivistää.