Osmo Soininvaara. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Näin Osmo Soininvaara kuvaili 2015 raivoa Krista Kiurun jarrutuksesta

Vihreiden vaikuttajan mukaan sote-puheenjohtaja tunnetaan ’neliraajajarrutuksesta’.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurusta (sd.) kirjelmöitiin loppuviikosta puhemiesneuvostolle. Kirjelmän jättivät valiokunnan keskustalaiset ja sininen kansanedustaja. Opposition valiokuntajäsenet, myös vihreät, arvostelivat kirjelmän jättäjiä.

Vuonna 2015 vihreiden entinen kansanedustaja ja ex-ministeri Osmo Soininvaara julkaisi muistelmakirjan Jäähyväiset eduskunnalle (Teos). Hän kirjoitti Krista Kiurun 2011-2015 ministeriajasta murskaavasti:

Neliraajajarrutus ei ollut hallituksessa vain erityisavustajien tehtävä. Suoranaista raivoa herätti muissa puolueissa ministeri Krista Kiurun tapa jarruttaa ja jumiuttaa kaikkea päätöksentekoa. Joku luonnehtikin asiaa niin, että harvoin on yksi henkilö pystynyt aiheuttamaan niin paljon vahinkoa kolmessa eri ministeriössä kuin jääräpäisenä pidetty Kiuru, Osmo Soininvaara kirjoitti.

Soininvaaran mukaan ”sitä eivät ulkopuoliset pysty sanomaan, jumiuttiko Kiuru puoluejohtonsa tahdosta asioita vai oliko kyse hänen omasta linjastaan. Huonosta hengestä hallituksen sisällä tällainen kyllä kertoi”.

Hän (Krista Kiuru) myös hidasti päätöksentekoa. koska piti tärkeänä tutustua avustajineen ulkomaiden kokemuksiin. Hänen pitkien, jopa yli viikon pituisten ulkomaanmatkojensa aikana asiat seisoivat – eivät vain hänen omat asiansa, vaan kaikki ne hallituksessa käsiteltävät asiat, joissa hän toimi puolueensa neuvottelijana.

Muut neuvotteluihin osallistuvat tuskailivat hänen pitkiä – väitetään, että jopa yli tunnin pituisia – monologejaan, joissa hän toisteli julistuksenomaisia lausahduksia, Osmo Soininvaara kuvaili Krista Kiurua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt