Eläkeläinen tietokoneensa ääressä. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Osittaisen vanhuuseläkkeen suosio yllätti

Vuosi sitten voimaan tullut eläkeuudistus toi uusia eläkelajeja ja muutoksia eläkeikään. Osittainen vanhuuseläke osoittautui suosituksi

Uusia eläkelajeja ovat työuraeläke ja osa-aikaeläkkeen korvannut osittainen vanhuuseläke.

Työeläkevakuutusyhtiö Varmassa yllätyttiin osittaisen vanhuuseläkkeen saamasta suosiosta. Kiinnostus näkyi sekä puhelin- että verkkopalvelussa. Varman asiakkaat tekivät viime vuonna lähes 15 000 arviota uutuuseläkkeen määrästä. Osittaista vanhuuseläkettä saa tällä hetkellä 2 500 Varman asiakasta.

– Hakemuksia tuli runsaasti varsinkin alkuvuodesta. Valtaosa eläkkeen saajista on 62- ja 63-vuotiaita miehiä, ja lähes kaikki hakijat ovat valinneet 50-prosenttisen eläkkeen, eläkepalveluista vastaava johtaja Tiina Kurki kertoo tiedotteessaan.

Osittaisessa vanhuuseläkkeessä osan eläkkeestään – oman valinnan mukaan 25 tai 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestä – voi nostaa jo ennen eläkeikää, aikaisintaan 61-vuotiaana. Tämä kuitenkin pienentää lopullista eläkettä. Eläkkeen rinnalla voi työskennellä ilman rajoituksia tai olla työskentelemättä.

Osittainen vanhuuseläke oli myös työeläkeyhtiö Elon asiakkaiden joukossa varsin suosittu, sillä viime vuonna Elo antoi osittaisia varhennettuja vanhuuseläkkeitä noin 2 400.

Alan ensimmäinen työuraeläkepäätös syksyllä

Myös toinen uusi eläkelaji, työuraeläke, on ottanut ensimmäiset askeleensa.

– Marraskuussa Varmassa tehtiin työeläkealan ensimmäinen myönteinen työuraeläkepäätös. Eläkkeenhakija on vielä työelämässä oleva henkilö, joka haki ennakkopäätöstä oikeudestaan eläkkeeseen. Tällä hetkellä käsiteltävänämme on muutamia työuraeläkehakemuksia, Kurki kertoo.

Eläkkeen saamisessa on tiukat ehdot. 63 vuoden ikärajan lisäksi eläke edellyttää 38 vuoden työuraa fyysisesti tai henkisesti raskaassa työssä. Edellytyksenä on myös sairaudesta aiheutuva työkyvyn alenema. Eläke voidaan myöntää aikaisintaan 1.2.2018 alkaen.

Alkuvaiheessa eläkehakemuksia ei ole odotettavissa suuria määriä johtuen eläkkeen ikärajasta. Vuonna 1955 syntyneillä, jotka täyttävät ensi vuonna 63 vuotta, vanhuuseläkkeen ikäraja on 63 vuotta 3 kuukautta, joten ero työuraeläkkeen rajaan on vain kolme kuukautta.

Myös työeläkeyhtiö Elo on antanut yhtiön ensimmäisen myönteisen työuraeläkepäätöksen.

Vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee tänä vuonna

Eläkeuudistuksen keskeinen muutos oli, että eläkeiät muuttuvat asteittain 1955 tai sen jälkeen syntyneillä.

– Tänä vuonna ikäraja nousee ensimmäisen kerran, kun vuonna 1955 syntyneet voivat jäädä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan 63 vuoden ja 3 kuukauden iässä, Kurki kertoo.

Eläke kasvaa sitä suuremmaksi mitä pidempään työtä tekee. Siksi eläkkeelle kannattaakin jäädä vasta tavoite-eläkeiässä, joka on vuonna 1955 syntyneille 64 vuotta ja 1 kuukausi. Jos työelämässä jatkaa vielä tämän jälkeen, eläkettä karttuu aina 68-vuotiaaksi asti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt