Petteri Orpo LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Orpo ja Rinne ottivat yhteen budjetista: Kykenettekö vaikeisiin päätöksiin?

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kiisti, ettei hallitus olisi jo tehnyt toimia työllisyyden eteen.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) ottivat yhteen työllisyystoimien ajoituksesta eduskunnan jatkaessa tänään aamupäivästä ensi vuoden talousarvion käsittelyä.

– Valitettavasti näyttää siltä, että hallituksen toiminta on hyvin sekavaa ja näyttää myös siltä, että päätöksentekokyky on melko heikkoa erityisesti vaikeissa asioissa, Orpo haastoi.

Orpo arvosteli etenkin hallituksen tärkeiden työllisyystoimien lykkäystä ”johonkin ensi vuoteen ilman tarkempaa kuvausta, milloin ja mitä on tulossa” sekä vanhustenhoidon 0,7 mitoitusta, joka on ”loppujen lopuksi tyhjä kirjaus, kun rahaa ja hoitajia ei ole”. Kokoomusjohtaja hämmästeli myös hallituksen jo päättämiä menojen lisäyksiä ”ennen tietoakaan pysyvistä tuloista”.

Orpo vaati Rinteeltä vastausta, onko hallituksella kyky tehdä myös vaikeita päätöksiä, jotka viime kädessä ratkaisevat, pystyykö hallitus toteuttamaan ohjelmansa tavoitteet ja näin turvaamaan suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan palvelut.

Ennen kuin Rinne sai puheenvuoron, keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas muistutti omassa puheenvuorossaan, miten talous- ja työllisyyspolitiikastaan kiitosta saanut Juha Sipilän (kesk.) hallituskin teki alussa miljardiluokan veronkevennyksiä velaksi. Nyt taas Rinteen hallituksen aikana ”panostetaan pienituloisten toimeentulon parantamiseen, panostetaan koulutukseen ja infraan”.

– Eli nyt kun väitetään, että tehdään velaksi, kun ei ole rahaa niin ei ollut silloinkaan vaikka hallituksen lopputulos oli erinomaisen hyvä. Älkää luoko sellaista mielikuvaa, että nyt olisi erilainen tilanne, nyt on vain erilainen pohdinta, Rantakangas heitti Orpolle.

Petteri Orpo muistutti taas Rantakankaan puheeseen viitaten, miten Sipilän hallitus – toisin kuin Rinteen – teki tärkeitä työllistoimia ”heti ensimmäisessä budjetissa”.

– Teimme muun muassa 450 miljoonan euron työtulovähennyksen eli vähensimme pienipalkkaisten ihmisten veroja, jolloin heille jäi enemmän rahaa käteen ja heidän kannatti ottaa töitä vastaan. Ja siitä lähti syntymään niitä työpaikkoja, vai mitä entinen pääministeri (Juha) Sipilä? Se oli viisasta politiikkaa tehdä heti työllisyystoimia.

Ex-pääministeri Sipilä istui täysistunnossa, muttei ottanut koppia puheenvuorosta. Sen sijaan pääministeri Rinne kiisti, että hänen hallituksensa olisi tarttumassa työllisyystoimiin edellistä hallitusta myöhemmin – viitaten infrahankkeisiin:

– Edustaja Orpo, te olette viime hallituksessa tehneet myöhemmin toimenpiteitä työllisyyden eteen mitä tämä hallitus teki. Heti kesäkuussa annettiin lisätalousarvio, yli 600 miljoonaa euroa infrahankkeisiin: teihin, vesiväyliin, rautateihin, jotta saadaan 7 500 henkilötyövuotta lisää työllisyyttä suhdannetilanteessa, jossa nyt tällä hetkellä ollaan. Ja näitä ei lueta siihen kokonaisuuteen, jolla 60 000 päätösperusteista lisätyöpaikkaa tullaan tämän hallituskauden aikana luomaan.

Mitä tulee kysymykseen vaikeista päätöksistä, Rinne ei vastannut suoraan Orpon kysymykseen vaan vaati tarkempaa määrittelyä, mitä tällä tarkoitetaan:

– Jos se tarkoittaa, kuten kokoomuksen osalta näyttää pitkään tarkoittaneen: leikkauksia ihmisten toimeentuloon, leikkauksia koulutuksesta miljardiluokkaa, niin meillä ei ole poliittista tahtoa tehdä tällaisia päätöksiä. Se on väärää politiikkaa meidän mielestämme!

Rinne ei vastannut tässä yhteydessä myöskään kokoomuksen ryhmäjohtajan Kai Mykkäsen kysymykseen, paljonko menolisäyksistä joudutaan perumaan, jos työllisyysaste pysyisi nykytasolla.

 

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt