Oppositioedustaja haluaa välikysymyksen opintotukileikkauksista: ”selvitystyö haiskahtaa tilatulta”

Nasima Razmyarin mukaan lainanoton pelko ja siihen liittyvät riskit ovat todellisia monille. Asenteet koulutusta kohtaan ovat muuttuneet hänestä huolestuttavasti.

Kansanedustaja Nasima Razmyarin (sd) mukaan opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) asettaman ja tavoitteiltaan tarkoin rajattu selvitystyö haiskahtaa tilatulta puheenvuorolta. Selvityksen on tehnyt professori Roope Uusitalo. Razmyar kirjoittaa asiasta Iltalehden blogissaan.

– Kun Uusitalo ensi viikolla luovuttaa raporttinsa, oletettavaa on, että mukana ovat ainakin ehdotukset opintorahan pienentämisestä ja lainapainotteisuuden lisäämisestä sekä tukikuukausien vähentämisestä. Tämä tarkoittaisi sitä, että opintojen loppupäässä lainan osuus kohoaisi jopa 30 000 euroon. Nämä toimet leikkaavat urapolkuja erityisesti niiltä nuorilta, jotka tulevat vähävaraisista perheistä, hän toteaa.

Razmyar sanoo, että lainanoton pelko on vahva esimerkiksi silloin, jos opiskelijan oma perhe on elänyt 1990-luvun laman jälkeen rajussa velkakierteessä.

– Aikana, jolloin työllistyminen on vähintäänkin epävarmaa ja pätkittäistä, on lainanotto aina riski. Jos kotoa tai tulevasta työelämästä ei ole taloudellisesti tiukan paikan tullen luvassa apua, jää opintotuen lainaosa täysin teoreettiseksi mahdollisuudeksi, hän kirjoittaa.

Razmyar kummastelee sitä käsitystä, jonka mukaan valtio ei voisi velkaantua, mutta suomalainen osaaminen, innovaatiot ja tulevaisuus voivat. Hänen mukaansa asenteet koulutusta ja sivistystä kohtaan ovat muuttuneet huolestuttavalla tavalla.

– Nyt huudetaan vähemmän koulutusta, vaikka nyt jos koskaan tarvitaan koulutusta. Me tarvitsemme koulutusta, joka haastaa ihmisen ajattelua ja asenteita. Tarvitsemme myös sellaista jatkokoulutusta, jonka piiriin pääsee missä iässä vaan ja joka tarjoaa uusia eväitä alati muuttuvaan työelämään. Ennen yksi ammatti riitti, nykyään opintien on kestettävä läpi elämän, Razmyar toteaa blogissaan.

Kommentit