X
SULJE MAINOS
LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Oppivelvollisuus pitenee – ”Hallitus paikkaa laastarilla avohaavaa”

Hallitus haluaa pidentää oppivelvollisuutta 18 ikävuoteen.

Kokoomuksen kansanedustajat Paula Risikko, Sari Multala ja Sari Sarkomaa tyrmäävät hallituksen väitteen, jonka mukaan oppivelvollisuuden laajentaminen olisi vaikuttava työllisyystoimi.

– Hallitus väittää työllisyystoimeksi keinoa, jonka täysimääräiset työllisyysvaikutukset näkyvät vasta vuonna 2065. Meillä ei ole lähes viittäkymmentä vuotta aikaa odotella, että työllisyyttä tässä maassa vahvistetaan. Tekojen aika on nyt, kokoomusedustajat vaativat yhteisessä tiedotteessaan.

Hallituksen arvion mukaan oppivelvollisuuden laajentaminen vahvistaa vuosikymmenen lopussa työllisyyttä 1600 henkilöllä. Viidenkymmenen vuoden päästä mahdollinen vaikutus on 15 000 työllistä.

Risikon, Multalan ja Sarkomaan mukaan hallituksen ehdotus oppivelvollisuusiän nostamiseksi ei takaa, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon loppuun. Sillä ei heidän mukaansa puututa myöskään toisen asteen koulutuksen keskeyttämiseen. Ehdotuksen mukaan oppivelvollisuus päättyy sinä päivänä, kun nuori täyttää 18 vuotta. Toisen asteen koulutus kuitenkin jatkuu siitä vielä noin vuoden.

– Oletukset esityksen laskelmien taustalla ovat huterat ja todella kaukana todellisuudesta. Panostukset on laitettava jo peruskouluihin, jotta jokainen peruskoulun päättänyt saa riittävät tiedot ja taidot pärjätä toisella asteella. Toinen toimien painopiste on oltava toisen asteen koulutuksen keskeyttämisuhan alla olevissa nuorissa. Hallitus näyttää unohtaneen nämä nuoret kokonaan, edustajat sanovat.

– Eri arvioiden mukaan tulossa oleva, aliresursoitu oppivelvollisuuden laajentaminen tulee kaiken kukkuraksi johtamaan tilanteeseen, jossa kunnat joutuvat leikkaamaan varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta. Tämä tarkoittaa suurempia ryhmäkokoja ja vähemmän oppimisen tukea.

Kokoomusedustajien mukaan hallituksen koulutuspolitiikalle on vaihtoehto.

– On huonoa lainvalmistelua, että opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole kuunnellut alan parhaita asiantuntijoita vaan perustelee uudistusta pelkästään taloustieteellisestä näkökulmasta, Risikko, Multala ja Sarkomaa toteavat.

– Kokoomus panostaisi voimakkaasti varhaisiin vuosiin ja nuorten tukemiseen koko koulupolun ajan räätälöidysti. Hallitus paikkaa laastarilla avohaavaa aivan liian myöhäisessä vaiheessa. Uudistuksen resurssit eivät kohdistu niille nuorille, jotka eniten tukea tarvitsevat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt