Verkkouutiset

Oppilaskunnat ostivat pakettiauton, hakevat juotavat omaan käyttöön Baltiasta

Kansanedustajan mukaan 'valvontakomitea' hoitaa uudenkin alkoholilain aikana paljon asioita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari käsittelee viikkokirjeessään perjantaina voimaan äänestettyä uutta alkoholilakia. Hänen mukaansa jotkut asiat etenivät, mutta esimerkiksi etämyynti jäi yhä kummittelemaan.

– Se kuulemma halutaan kieltää tai ainakin siitä tehdään selvitys. Sen sijaan etäosto olisi jatkossakin sallittua. Mutta mikä on etämyyntiä ja mikä etäostoa? Tätä kyselin kaikilta. Onko etäostoa se, että klikkaan tutun ranskalaisen viinitilan kotisivulle ja ostan 10 pulloa viiniä. Samalla klikkaan, että kuljetus voi tulla DHL:n kautta. Kuulemma etämyynnin ja etäoston raja menee siinä, kuka järjestää kuljetuksen ja kuka on vastuussa. Mistä kukaan tietää, kumpi meistä järjesti kuljetuksen DHL:n kautta?, Harri Jaskari kysyy.

Toisena esimerkkinä hän kertoo kuulleensa kaveristaan, joka on ystäviensä kanssa ostanut viskitynnyrin Skotlannista.

– Kun viski valmistuu, se tuodaan tynnyrissä Tallinnaan ja pullotetaan siellä. Viron verot maksetaan ja jokainen omistaja käy sitten hakemassa omat pullonsa Tallinnasta. Suomeen veroa ei makseta senttiäkään.

Jaskarin mukaan myös ”kaikki tietää, että muutaman yliopistojen oppilaskunnat ovat jopa ostaneet pakettiauton, jolla haetaan juotavia Baltian maista omaan käyttöön pari kertaa kuukaudessa”.

– No tämä ei ole etämyyntiä tai etäostoa, vaan perinteistä alkoholin maahantuontia, Jaskari toteaa.

– Minusta tuntuu, että lähes asuminen täällä eduskunnan bunkkerissa jättää meidät muun yhteiskunnan rytmistä – ihmiset keksivät keinot. Hassuinta on se, että kaikkialla muualla etämyynti on sallittua. Samanaikaisesti kuitenkin esimerkiksi Ruotsissa vain yksi prosentti alkoholista myydään etämyynnillä. Sielläkin on alkoholimonopoli.

Hänen mukaansa on myös hassua, että itse asiassa etämyynnissä varmistetaan se, että verotulot tulevat Suomeen.

– Sen sijaan etäostossa verot maksetaan ostopaikan maan mukaan – tai sitten kaksinkertaisesti. Baltian maiden viinarallista Suomi ei saa taatusti senttiäkään verotuloja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)