Vienti kangertelee, rakentaminen vähenee ja kotimarkkinoiden näkymät ovat vaisuhkot. Kuvassa Kluuvin kävelykatu Helsingissä toukokuussa. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

OP:lta synkkä ennuste – työllisyyden kasvu lähes pysähtyy

Tuoreen suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa ensi vuonna vain puoli prosenttia.

Finanssiryhmä OP:n ekonomistit ovat laskeneet ennustettaan Suomen talouskasvusta. Tämän vuoden kasvuksi odotetaan 1,2 prosenttia ja ensi vuodelle vain 0,5 prosenttia.

Samalla työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy. OP:n ekonomistit arvioivat työllisyysasteen olevan tänä vuonna 72,6 prosenttia ja ensi vuonna 72,9 prosenttia. Työttömyysaste jää ensi vuonna keskimäärin samalle 6,5 prosentin tasolle kuin tänä vuonnakin.

Suhdannekatsauksessa todetaan, että työllisyyden kehitys on palaamassa poikkeuksellisen suotuisan jakson jälkeen normaalii vauhtiin suhteessa kansantuotteen kasvuun. Suomen talouden kasvu hidastui tuoreimpien tietojen perusteella selvästi jo viime talvena. Vielä keväällä OP ennusti tälle vuodelle kasvuksi 1,6 prosenttia ja ensi vuodelle 0,8 prosenttia.

– Vientimarkkinoiden kangertelu painaa Suomea, mutta myös kotimarkkinoiden näkymät ovat vaisuhkot. Talous painuu ryömintävaihteelle, mutta taantuman eväät eivät vielä ole kasassa. Talouden yleistilanne säilyy myös kohtalaisena niin yritysten kuin kotitalouksien näkökulmasta, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Toistaiseksi Suomen vienti on OP:n suhdannekatsauksen mukaan vetänyt kohtalaisesti vanhojen tilausten voimin, mutta vähitellen vientimarkkinoiden heikkenevä suhdannekehitys alkaa näkyä selvemmin. Suomelle tärkeä teollinen suhdanne on jäänyt vaisuksi, eikä kauppasodan varjossa ole näkyvissä käännettä parempaan.

Myös kotimarkkinoiden vauhti on vaimenemassa. Yksityisen kulutuksen kasvu jää sekä tänä että ensi vuonna tulojen kasvusta, kun taas säästämisaste nousee ensi vuonna jo kolmatta vuotta peräkkäin. OP:n ekonomistit uumoilevat, että taustalla voi olla väestön ikääntyminen.

Investointienkin veto on vähitellen vaimenemassa, kun rakentamisen toimeliaisuus supistuu. Muissa yrityksissä investointien taso on jäänyt vaisuksi.

OP:n ekonomistit ennustavat, että julkisen talouden tasapaino heikkenee ensi vuonna pääosin hallituksen ohjelmassaan esittämien toimien seurauksena. Myös talouskasvu lisää hieman julkista vajetta. Julkisen velan lasku lähes pysähtyy ensi vuonna.

– Hieman elvyttävä politiikka sopii parin seuraavan vuoden suhdanteisiin, mutta tarvitsisi tuekseen pitkävaikutteisia toimia, jotka parantaisivat julkisen talouden kestävyyttä ja toisivat joustavuutta työmarkkinoille, toteaa Heiskanen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt