Radiotekniikan opiskelua Metropolia-ammattikorkeakoulussa Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

”Maksavat ulkomaalaiset turhautuvat lupaprosesseihin”

Jähmeä ja hidas oleskelu­lupaprosessi karkottaa ulkomaalaisia opiskelijoita Suomesta.

Suomella ei ole varaa menettää kilpaileville maille kansainvälisiä osaajia, kirjoittavat Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila sekä Tuomas Kauppinen ja Peter Vesterbacka koulutusvientiyritys Edunation oy:stä Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

– Jos Suomi todella haluaa olla kansainvälisesti tunnettu koulutusmaa, täytyy maahantuloprosessimme muuttua. Korkeakouluiltamme vaaditaan uusia strategioita opiskelijamäärien kasvattamiseksi, mutta vähintään yhtä tärkeää on valtiotasolla purkaa nykyisiä maahantulon esteitä. Opiskelijoiden kohdalla pullonkaulana on jähmeä ja hidas oleskelu­lupaprosessi, Taatila, Kauppinen ja Vesterbacka kirjoittavat.

Sisä­ministeriöstä olisi heidän mukaansa löydyttävä lisäresursseja EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevien tutkinto-opiskelijoiden oleskelulupahakemusten käsittelyyn. Myös asenneilma­piirin tulisi Suomessa muuttua ja opiskelu- ja työperäisten maahanmuuttajien maahantulon esteitä pyrkiä poistamaan.

– Kasvaviin opiskelijamääriin ei ole varauduttu ulkoasiainhallinnossa. Osa opiskelijoista on ymmärrettävästi turhautunut lupaprosessin hitauteen ja perunut opiskelupaikkansa Suomesta, Taatila, Kauppinen ja Vesterbacka kirjoittavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt