Korkeasti koulutetut elävät tuoreen tutkimuksen mukaan pidempään. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Opiskelun väitetään pidentävän elinikää

Tutkimuksen mukaan jokainen hankittu pätevyys lisäsi elinikään yli vuoden.

Yliopistoon meneminen voi lisätä elinikää, tuore Yalen lääketieteellisen opiston ja Alabama-Birminghamin yliopiston rahoittama tutkimus väittää.

Tutkijat tarkkailivat 5 000 yhdysvaltalaisen ihmisen tietoja ja havaitsivat, että korkeasti koulutetuilla oli taipumus elää pidempään. Jokainen hankittu pätevyys, kuten maisterintutkinto lisäsi noin vuoden ja neljän kuukauden ajan elinikään.

Tietoja kerättiin neljässä eri Yhdysvaltain kaupungissa, joissa tutkijoita rekrytointiin pitkäikäisyystutkimukseen 30 vuotta sitten. Kaikkiaan 395 ihmistä kuoli ennen 60 vuoden ikää. Kuolleista ainoastaan viisi prosenttia oli korkeakoulututkinnon suorittaneita.

Ihmisen elinikään vaikuttaa lukuisat tekijät kuten etninen alkuperä, asuinpaikka ja elintavat. Tutkijoiden mukaan mitkään muut ominaisuudet eivät nousseet tutkimuksissa samanlaisiksi selittäviksi tekijöiksi kuin koulutustaso.

Tutkijat sanovat Population Studies -julkaisussa, että paras tapa ennustaa ihmisen elinikää onkin kiinnittää huomiota hänen koulutustasoonsa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt