Opiskelijajärjestöt: Valmistuessa on niskassa jopa 30 000 euron velkataakka

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK tuomitsevat opintotukileikkaukset kohtuuttomiksi.

Professori Roope Uusitalon tiistaina esittämät leikkaukset ovat opiskelijajärjestöjen mielestä uusi ruma luku suomalaisen sivistyspolitiikan historiassa.

Opiskelijajärjestöjen mielestä hallitus tuntuu hylänneen jo vuosikymmeniä suomalaista yhteiskuntapolitiikkaa kannatelleen ajatuksen siitä, että osaamiseen ja koulutukseen panostaminen ovat avaimia vauraampaan ja hyvinvoivaan yhteiskuntaan.

– Esimerkiksi nykyinen opintorahapainotteinen opintotukijärjestelmä on luotu 1990-luvulla syvimmän laman aikaan. Silloin nähtiin viisaasti, että investoinnit väestön korkeakouluttamiseen kannattavat. Nyt hallitus kuvittelee saavuttavansa samoja lopputuloksia täysin päinvastaisilla keinoilla. Kyse ei ole pelkästään rahasta, kyse on arvovalinnoista, SYL ja SAMOK toteavat.

Niiden mukaan esitetyt 150 miljoonan euron leikkaukset ovat opiskelijoiden toimeentulon kannalta kohtuuttomia: opiskelijalle käteen jäävän sosiaaliturvan taso tulee laskemaan lähes sadalla eurolla kuukaudessa.

– Tämän lisäksi opintotukikuukausista viedään jäljellä oleva vähäinenkin jousto, opintolainan hyvitystä heikennetään ja samanaikaisesti opintolainan määrää kasvatetaan niin, että opiskelijalla on valmistuessaan niskassaan jopa 30 000 euron velkataakka. Ei ole olemassa toista väestöryhmää, jolta hallitus voisi leikata toimeentulosta 25 prosenttia ja vielä kehdata kehua leikkausta yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta lisääväksi, SAMOK:n puheenjohtaja Jemi Heinilä sanoo.

SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen huomauttaa, että nuoret opiskelijat ovat jo nykyisin syvästi pienituloinen väestöryhmä. Opiskelijajärjestöjen huoli on, että opintotuen lainapainotteisuuden lisääminen lisää yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja vähentää köyhimpien perheiden lasten hakeutumista korkeakoulutuksen piiriin.

– Jo nykyisellään köyhimpien perheiden lapset hakeutuvat opiskelemaan lyhyempiin tutkinto-ohjelmiin lähelle kotipaikkakuntaa ja välttävät lainan ottoa merkittävästi enemmän kuin sellaiset opiskelijat, joiden sosioekonominen tausta on keskivertoa korkeampi, Koponen toteaa.

Lue myös: Esitys lyhentäisi ja pienentäisi opintotukea, lainaa lisää

Kommentit