Opiskelijoita Tampereen yliopistolla 4. syyskuuta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Opintolainoja nostettu vauhdilla

Työmahdollisuuksien vähentyminen koronakriisin takia voi näkyä opiskelijoiden lainanotossa.

Elokuussa nostettiin runsaasti ennätyksellisen matalakorkoisia opintolainoja, kertoo Suomen Pankki.

Opintolainoja nostettiin 176 miljoonan euron edestä, mikä on 6 prosenttia vuodentakaista enemmän. Keskikorko oli vain 0,28 prosenttia. Opintolainat ovat valtiontakauksen ansiosta vähäriskisiä pankeille.

Kesäkuussa opintolainoja nostettiin 59 miljoonan euron edestä, mikä oli lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Yhtenä selittävänä tekijänä saattaa Suomen Pankin mukaan olla työpaikkojen vähentyminen poikkeusolojen aikana. Kesän aikana opintolainoja nostettiin 20 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Opintolainakanta kasvoi elokuussa 4,5 miljardiin euroon. Opintolainakannan vuosikasvuvauhti oli 16,1 prosenttia, vaikka vauhti onkin hidastunut viimeisten kahden vuoden ajan. Opintolainojen takaisinmaksu alkaa yleensä opintojen päätyttyä ja korot pääomitetaan opintotukiaikana, joten mahdolliset ongelmat saattavat Suomen Pankin mukaan näkyä takaussaatavakannassa viiveellä.

Uusia asuntolainoja elokuussa saman verran kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat elokuussa uusia asuntolainoja 1,7 miljardin euron edestä, mikä on yhtä paljon kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Asuntolainojen kanta oli elokuun lopussa 102,1 miljardia euroa ja vuosikasvu 2,7 prosenttia.

Kotitalouslainoista oli elokuun lopussa kulutusluottoja 16,8 miljardia euroa ja muita lainoja 18,2 miljardia euroa.

Uusia yrityslainoja nostettiin elokuussa 1,5 miljardin euron edestä. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko laski heinäkuusta 1,77 prosenttiin.

Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli elokuun lopussa 97,4 miljardia euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 36,7 miljardia euroa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt