Sanni Grahn-Laasonen. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Opetusministeri: Lisää lähihoitajien koulutusta jo nyt

Sanni Grahn-Laasosen mukaan vanhuspalveluun erikoistuvien lähihoitajien koulutukseen lisätään 500 opiskelijavuotta.

− Meidän on varmistettava, että ammattitaitoisia hoitajia on riittävästi. Käynnistän tiekartan valmistelun sote-alan koulutusmäärien lisäämiseksi. Vanhustemme hyvä hoiva ei saa jäädä hoitajien puutteesta kiinni, Sanni Grahn-Laasonen sanoo ministeriön tiedotteessa.

Suomen ikääntyessä ja vanhuspalveluiden kysynnän kasvaessa hoitajia tarvitaan opetusministerin mukaan nykyistä enemmän. Vanhustenhoidossa osaavan henkilöstön tarve painottuu erityisesti vanhusalaan erikoistuneisiin lähihoitajiin. Sijoittuminen lähihoitajakoulutuksen eri osaamisaloille on epätasaista, eikä vanhuspalveluihin, geriatriaan tai saattohoitoon erikoistuvia lähihoitajia saada tarpeeksi. Näillä aloilla työvoiman tarve myös kasvaa.

− Nopeana toimenpiteenä lisäämme jo tänä vuonna 500 opiskelijavuotta toisen asteen lähihoitajakoulutukseen, erityispainotuksena vanhuspalvelut. Tämä lisäsuoritepäätöksellä tehtävä lisäys voidaan oppilaitoksissa käyttää sekä kokonaan uusien lähihoitajaopiskelijoiden ottamiseen että tarvittaessa jo valmistuneiden lähihoitajien muunto- ja täydennyskoulutukseen.

− Ammattikorkeakouluille lisäämme 5 miljoonaa euroa sairaanhoitajien koulutusmäärien nostamiseksi. Näillä toimilla pääsemme alkuun. Tiekartan avulla laadimme toimenpiteet koulutusmäärien kasvattamiseksi edelleen, opetusministeri kertoo.

Tarvetta koulutusmäärien kasvattamiselle on edelleen myös korkeakouluissa. Valmistelussa aiotaan laatia toimenpiteet myös korkeasti koulutettujen sote-alan osaajien koulutusmäärien kasvattamiselle.

− Sosiaali- ja terveysala on edelleen vetovoimainen. Hakijamäärät lähihoitajakoulutukseen ovat kuitenkin jo kääntyneet laskuun. Meidän on huolehdittava siitä, että alalle hakeutuu jatkossakin riittävästi uusia opiskelijoita, vaikka ikäluokat pienenevät. Myös hakijoiden soveltuvuudesta alalle on pystyttävä varmistumaan. Siksi olen päättänyt palauttaa mahdollisuuden pääsy- ja soveltuvuuskokeiden käyttöön opiskelijavalinnoissa, Grahn-Laasonen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt