X
SULJE MAINOS

”Opetus Ukrainalle on, että vastarinta toimi Suomen kohdalla”

Financial Times -lehdessä käydään vilkasta keskustelua Ukrainan tilanteen rinnastamisesta Suomen historiaan.

Talouslehden keskustelu lähti liikkeelle USA:n entisen turvallisuusneuvonantaja Zbigniew Brzezinskin esittämästä näkemyksestä, että Ukrainan pitäisi seurata Suomen mallia.

Entinen Suomen Moskovan-lähettiläs René Nyberg oikaisi FT:lle Brzezinskin historiatietoja. Nyberg huomautti, että ”Suomi on ainoa esimerkki maasta joka sanoi ei Stalinille ja selvisi siitä”.

Seuraavaksi FT:lle kirjoitti historian professori Geoffrey Roberts. Hän arvosteli Nybergiä muun muassa jatkosodan jättämisestä mainitsematta ja katsoi Suomen säilyneen itsenäisenä, koska sen johtajat pysyivät kylmän sodan ulkopuolella. ”Se on historian oppi, joka Ukrainan tämän päivän johtajien kannattaisi opetella”.

Nyt Robertsille vastaa apulaisprofessori Albion M Urdank. Hän tarkentaa Robersin historiaväittämiä Suomesta ja toteaa seuraavasti:

”Todellinen opetus Ukrainalle on, että vastarinta toimi Suomen kohdalla vielä vaikeammissa olosuhteissa, että Vladimir Putinin Venäjä kalpenee merkitykseltään Neuvostoliiton voimaan verrattuna, ja että Ukrainalla on nyt todellinen mahdollisuus hypätä länteen ohjeenaan itsemääräämisoikeus, jonka Lenin loppujen lopuksi oli antanut sille 1917 (niin paljon kuin hän sitä peruikin 1924)”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt