X
SULJE MAINOS
Epidemiologisen toiminnan ylilääkärin mukaan alle 12-vuotiaiden helsinkiläisten suhteelliset tartuntamäärät ovat pysyneet melko ennallaan. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Opettajien maskivelvoite poistuu, Helsinki ei kerro enää koulutartunnoista

HUSin näytetietojen perusteella viidesosa tartunnoista todetaan alle 12-vuotiailla lapsilla.

Helsingin koulujen ja oppilaitosten henkilökuntaa koskeva maskivelvoite poistuu syyslomaviikon jälkeen eli 25. lokakuuta.

Maskisuositus poistuu myös kuudesluokkalaisilta ja sitä vanhemmilta oppilailta ja opiskelijoilta.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti asiasta eilen torstaina. Päätös perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukseen.

Helsingin kaupunki on lopettanut myös päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten koronatartuntojen ja altistumisten raportoinnin koordinaatioryhmän päätöksellä. Aiemmin tiedot julkistettiin Helsingin kaupungin verkkosivuilla viikoittain.

Viimeisten julkaistujen tietojen (20.-26.9.) mukaan tartuntoja todettiin 19 päiväkodissa, 32 koulussa ja 21 lukiossa, oppilaitoksessa tai korkeakoulussa. Tartuntatapauksia oli useimmiten yksi, mutta joissain kouluissa useampiakin.

Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkärin Sanna Isosompin mukaan kaupunki seuraa mahdollisia päiväkotien ja koulujen tartuntarypäitä, vaikka tartuntojen tilastointi onkin lopetettu.

– Testausohjeen sekä tartunnanjäljityksen merkittävien muutosten vuoksi altistustilanteiden raportointi ei ole enää tarkoituksenmukaista eikä vertailukelpoista aikaisempiin raportteihin, Sanna Isosomppi perustelee Verkkouutisille sähköpostitse.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivitti syyskuussa ohjeensa alle 12-vuotiaiden koronatestauksesta sekä altistumisten määrittelystä.

THL:n mukaan lapsen ei ole aina tarpeen käydä testissä

Epidemiologisen toiminnan ylilääkäri kiistää väitteen, että lasten testaaminen olisi kutakuinkin lopetettu Helsingissä.

– Tämä ei pidä paikkaansa. Helsingissä lapsia ohjataan testiin THL:n ohjeen mukaisesti, Isosomppi vastaa.

Helsingin kaupungin ylilääkäri Sanna Isosomppi. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

THL:n ohjeen mukaan lapsen ei ole aina tarpeen käydä koronatestissä, kun hän sairastuu. Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi suosituksen mukaan seurata kotona ilman testaamista.

THL suosittelee, että alle 12-vuotiaita testataan koronaviruksen varalta vain silloin, kun lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.

Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten altistustilanteissa selvitetään THL:n ohjeen mukaisesti varsinaisesti altistuneet eli ne, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa.

– Tämän pyrimme tekemään mahdollisimman nopeasti. Lähetämme tartunnan saaneen lapsen tai nuoren huoltajalle turvalomakkeen heti, kun saamme tiedon tartunnasta, Isosomppi kertoo.

Hän ei myönnä, että tartuntojen jäljityksessä olisi viivettä.

Turvalomakkeella huoltaja saa toimintaohjeet ja häneltä pyydetään samalla tiedot mahdollista altistuneista. Tartunnasta ollaan vielä puhelimitse yhteydessä tartunnan saaneen huoltajaan.

– Jos joku on päiväkodissa tai luokassa ollut tartuttavana, siitä lähetetään tiedote huoltajille.

Alle 12-vuotiaiden tartuntamäärät ”melko ennallaan”

Päivittäiset tartuntamäärät ovat olleet Helsingissä parin viime viikon aikana kasvussa.

– Päivittäin uusia tartuntoja todetaan noin 100 päivässä. Valtaosa tartunnoista todetaan rokottamattomilla, Isosomppi toteaa.

Ylilääkärin mukaan lasten ja nuorten tartunnat tulevat erityisesti sieltä, missä lapsi ja nuori viettää vapaa-aikaansa.

– Rokotettujen ikäluokkien, 12 vuotta täyttäneiden osalta tartuntamäärät ovat selvästi laskeneet. Nuorempien ikäluokkien suhteelliset tartuntamäärät ovat pysyneet melko ennallaan, Isosomppi kertoo tartuntojen viime aikaisesta kehityksestä.

Viidesosa helsinkiläisten positiivisista koronatartunnoista todetaan alle 12-vuotiailla, ilmenee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Verkkouutisille toimittamista koronanäytteenottotiedoista. Alle 12-vuotiaille ei anneta rokotteita.

HUSin toimittamien tietojen mukaan viikolla 38 (20.-26.9.) alle 12-vuotiailla todettiin 70 koronatartuntaa, mikä on reilu 20 prosenttia kaikista tartunnoista Helsingissä. 7-11-vuotiaiden näytteistä oli 6,3 prosenttia oli positiivisia, kun kaikkien helsinkiläisten näytteistä 3,9 prosenttia oli positiivisia. Positiivisuusprosentti oli korkeampi ainoastaan yli 70-vuotiailla, 6,7 prosenttia.

Sittemmin positiivisten näytteiden osuus on kasvanut. Viikolla 40 eli viime viikolla koko HUS-alueen näytteistä 5,1 prosenttia oli positiivisia, kun viikolla 38 koko HUS-alueen näytteistä positiivisia oli 3,5 prosenttia.

HUS ei pysty toimittamaan viimeisten 2-3 viikon ajalta ikäluokkakohtaisia tietoja teknisen vian vuoksi, joten tartuntamäärien kehittymisestä esimerkiksi 7-11-vuotiaiden osalta ei ole saatavilla tietoa.

Isosomppi korostaa, että myös nuorempien ikäluokkien lähipiiriin kuuluvien henkilöiden tulee huolehtia omasta rokotussuojastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt