Opettajat vaativat hallitukselta koulutusmäärärahojen nostoa etupainotteisesti. LEHTIKUVA / TIMO HARTIKAINEN

Opettajat: Nämä korjaukset saatava budjettiin

OAJ:n mukaan luvattuja kehittämiskohteita on jätetty budjettiesityksessä ilman rahoitusta

Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii hallitusta korjaamaan koulutuksen ja tutkimuksen ensi vuoden määrärahoja. Puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan monien hallituksen koulutusuudistusten rahoitus puuttuu valtiovarainministeriön budjettiesityksestä.

Luukkaisen mukaan hallitusohjelmassa on luvattu muun muassa vahvistaa kolmiportaista tukea perusopetuksessa, ammatillisen koulutuksen rahoitustasoa ja lukiokoulutuksen laatua. Lisäksi on luvattu sekä lisätä korkeakoulujen aloituspaikkojen että turvata varhaiskasvatuksen ammattilaisten saatavuuden turvaamisen.

– Näiden hyvien tavoitteiden pitää näkyä jo ensi vuoden budjetissa. Moni asia olikin jo ansiokkaasti huomioitu opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiehdotuksessa, mutta valtiovarainministeriön esitykseen ne eivät sisälly. Tähän opetusalan väki odottaa korjausta budjettiriihessä, Luukkainen toteaa tiedotteessaan.

Luukkaisen mielestä vaje rahoituksessa saattaa uhata hallituksen muita tavoitteita. Esimerkiksi ammatillinen koulutus on Luukkaisen mukaan avainasemassa, kun tavoitellaan 75 prosentin työllisyysastetta.

– Valtiovarainministeriön esitys jäi opetus- ja kulttuuriministeriön esittämästä rahoitustasosta 180 miljoonaa euroa. Tähän odotamme riihessä korjausta. Kertainvestointina luvataan palkata lisää ammatillisia opettajia. On pidettävä huolta siitä, että lisäresurssi kohdistuu nimenomaan opetukseen, Luukkanen sanoo

– Osaajapulaan vastaamiseksi ja jatkuvan oppimisen edistämiseksi tulee jo ensi vuonna lisätä työelämässä muunto-, täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia ja varata niihin rahoitus hallitusohjelman mukaisesti. Myös korkeakoulujen luvattu rahoitustason nosto on toteutettava täysimääräisesti ja jo ensi vuodesta lähtien, Luukkainen korostaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt