Verkkouutiset

Onnellisuus ja onnettomuus eivät vaikuta suoraan elinikään

Tuoreen tutkimuksen mukaan onnellisuus ei suoraan pidennä elinikää, eikä onnettomuus lyhennä sitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Onnelliset ihmiset saattavat elää pitemmän elämän kuin onnettomat, mutta tämä ei johdu suoraan onnellisuudesta tai sen puutteesta, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan itsensä onnettomaksi tuntevilla on muita todennäköisemmin monia sairauksia ja terveysriskejä, jotka selittävät erot kuolleisuudessa.

Tulokset perustuvat yli 700 000 keskimäärin 59-vuotiaan brittinaisen kymmenvuotiseen seurantaan, jonka aikana 32 000 naista kuoli. Naisten terveyttä ja onnellisuutta selvitettiin tutkimuksen alussa.

Tutkimuksen alussa itsensä onnettomaksi kokeneet arvioivat myös terveydentilansa heikommaksi kuin muut.

Kun tämä ja monia muita muuttujia huomioitiin analyysissa, tutkijat eivät löytäneet viitteitä siitä, että onnettomaksi itsensä tuntevat olisivat kuolleet seurannan aikana yhtään todennäköisemmin kuin onnelliset.

Myöskään stressi ei suoraan liittynyt kuolleisuuteen. Analyysissa huomioitiin mm. verenpainetauti, diabetes, lihavuus, masennus, monet sosioekonomiset seikat ja elintavat kuten tupakointi.

Tutkijat tulkitsevat tuloksiaan niin, että usein ihmisen kokemus onnettomuudesta johtuu huonosta terveydentilasta ja sairauksista, jotka lyhentävät elinikää. Kun tämä huomioidaan analyysissä, onnellisuus ja onnettomuus eivät suoraan vaikuta kuolleisuuteen.

Tutkimusta on kritisoitu siitä, ettei kuolleisuus ole välttämättä oleellisin mittari, kun arvioidaan onnellisuuden ja onnettomuuden vaikutuksia varsinkin iäkkäiden elämään. Esimerkiksi joidenkin tutkimusten mukaan onnelliset saattavat säästyä muun muassa sydänsairauksilta muita todennäköisemmin.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)